Свет

НАУЧНИЦИ УПАЛИЛИ ЦРВЕНИ АЛАРМ! Прво ће угинути животиње, милиони врста, а онда ће доћи ред И НА ЉУДЕ!

Већ постоји око милион угрожених врста, ритам се убрзава тако да је природа која омогућава живот човечанству осуђена на пропаст уколико се не догоди “дубока промјена” модела производње и потрошње људске врсте.

У извештају без преседана групе стручњака УН о еколошком систему, приказана је суморна слика будућности људске врсте чији опстанак зависи од природе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Угрожавамо саме основе наше привреде, начина опстанка, безбедности хране, као и наше здравље и квалитет живота у целом свету – навео је предсједник групе стручњака УН Роберт Вотсон.

Према његовима речима, 75 одсто копнене животне средине угрожено је крчењем шума, интензивном пољопривредом, растућом урбанизацијом и рудницима. Вотсон је додао да је људским активностима угрожено и 66 одсто морске средине.

Резултат је милион угрожених животињских и биљних врста од око осам милиона на Земљи, наводи се у извештају и додаје да се наредних деценија предвиђа наставак таквог тренда ако се ништа не предузме.

Стручњаци су додали да чак и ако се поштује споразум о климатским променама, који има за циљ да загревање планете не буде веће од два степена Целзијуса, промене климе би могле да се наставе због других фактора.

У извештају се додаје да су промене неопходне у пољопривреди али и у потрошњи. Стручњаци су навели да поздрављају све веће позиве за промене навика у исхрани, са више поврћа и мање меса и млечних производа који имају негативни утицај на биодиверзитет, климатске промене и опште здравље људи.

– Такве дубоке промене изазваће отпор оних који имају директне интересе, али такво противљење треба да превазиђе због општег интереса – рекао је Вотсон.

Фото: Pixabay.com

Извор: CDM; D.K-.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ