Србија

ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА ДОВЕДЕНО У ПИТАЊЕ Потез од ког Приштина дрхти! Председник Вучић са Салвинијем

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Риму са потпредседником италијанске владе и министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем, а главне теме разговора су билатерални односи, подршка Италије Србији на европском путу и проблеми у дијалогу са Приштином.

„Важна нам је ваша подршка на европском путу“, пренео је Вучић Салвинију, објављено је на Инстаграм налогу председника Републике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Салвини, којег Вучић види као једног од најутицајнијих политичара Европе који се, иначе, залаже за преиспитивање признања косовске независности.

Два званичника разговарају у Палати Виминале, седишту италијанског министарства унутрашњих послова.

– Салвини ми је у разговору рекао да рачунамо на Италију и њега лично на подршци Италије Србији на ЕУ путу. Важно нам је што ће Србија увек моћи да рачуна на Италију, констатовали смо да су нам билатерални односи добри, Италија је други спољнополитички партнер Србије. Битно нам је да правимо мрежу земаља које нас подржавају на европском путу и добро је за Србију што смо направили овакав однос са Матеом Салвинијем – рекао је Вучић.

– Говорили смо и о свеукупној ситуацији у Европи. Рекао сам му да када из Европе дођу поруке да не желе проширење, да је то лош сигнал нашим људима. Тражио сам да се види јаснија подршка Србији. Говорили смо и о великом броју наши грађана који живе на северу Италије. Салвини има изузетну енергију. Позвао сам га да дође у Београд, и очекујем да ће доћи. Салвини прави своју европску савезничку мрежу у централној Европи са земљама Вишеградске групе, са Аустријом – каже председник.

Вучић је истакао да треба правити савезничку мрежу земаља које желе да помогну Србији на европском путу.

– Италија разуме позицију Србије и разуме и наше понашање и наше фрустрације и можемо да рачунамо на Италију као подршку и на европском путу и кад је у питању решавање косовског питања – казао је Вучић.

Једна од главних тема састанка Вучића са Салвинијем, којег види као једног од најутицајнијих политичара Европе, била је Kосово и Метохија.

Вучић је рекао да Италија разуме положај Србије, иако је признала самопроглашену државу.

После састанка са италијанским званичником, Вучић ће се обратити медијима, а затим путује у Тирану, где ће учествовати на Самиту процеса Брдо-Бриони.

Извор: Tanjug/D.N.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ