Русија

СРПСКИ ГЕНЕРАЛИ У ПРВИМ РЕДОВИМА! Путин постројио војску, Москва на ногама, завршена највећа парада у Русији

Москва спремно дочекује 9. мај, Дан победе над фашизмом. У војној паради на Црвеном тргу учествоваће више од 13 хиљада војника и 132 јединице технике, као и 74 авиона и хеликоптера, а у традиционалној шетњи „Бесмртног пука“ учествоваће и српски генерали.

На позив московске стране у руску престоницу су допутовали генерал Божидар Делић, генерал Мирослав Лазовић, пуковник Золтан Дани и адвокат Горан Петронијевић и они ће током шетње „Бесмртног пука“ носити својеврстан пано на ком ће бити приказане слике свих њихових колега из 250. ракетне бригаде који су погинули током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да ће ове године у „Бесмртном пуку“ у Москви учествовати више од милион људи, који ће носити портрете својих предака — ветерана и учесника Другог светског рата.

Анкете показују да ће практично половина Руса — 48 одсто њих — учествовати у празничним свечаностима које се организују поводом 74. годишњице победе у Другом светском рату.

У 30 московских паркова, а такође и на трговима и улицама руске престонице, биц́е одржане бројне манифестације: концерти, изложбе, мастер-класе. На сценама ц́е наступити плесачи, музичари и глумци. У биоскопима под отвореним небом биц́е емитовани и ратни филмови, а традиционално ц́е радити и пољске кухиње. Улаз у војне музеје ц́е за све заинтересоване бити слободан.

Ипак, централна свечаност биц́е организована на Црвеном тргу. Ове године пешадијску колону чини 35 парадних чета, састављених од официра, наредника и војника формација и војних јединица, студената и кадета војних школа, ученика војних школа, кадетских корпуса и припадника руског покрета „Млада армија“, као и представници других безбедносних агенција.

По традицији на челу колоне ц́е се нац́и легендарни тенк Т-34-85 којег ц́е пратити борбена возила — четири лТигра-М“, три „Тигра-М“, три „Kорнета-Д1“ и три „Тајфуна-K 4х4“.

Након њих Црвеном тргом ц́е се провозати један БТР-82 и шест пешадијских возила „Kургањец“ и БМП-3. Затим ц́е бити представљене новине руске војне индустрије — четири тенка „Армата“ и шест борбених возила „Терминатор“. Пратиц́е их тенкови Т-72Б3 и десантна возила БМД-4М и оклопни транспортери БТР-МДМ.

На Црвеном тргу ц́е се појавити и ракетни комплекси „Искандер-И“, заједно са још једним БТР-82А, као и четири реактивна система „Смерч“, системи ПВО „Тор-М2″ и „Бук-М2″, „Панцири-М“ и С-400.

Осим тога, на Паради победе ц́е показати и возила „Тајфун-У“ и „Тајфун-K“, „Тигр“, „Патрул“ и „Урал“ Руске гарде, три ракетна комплекса „Јарс“. На крају ц́е бити представљена најновија оклопна возила „Бумеранг“.

Главни спектакл сваке параде је авијација и оно што руски пилоти приређују на небу изнад Москве. Уколико временски услови то дозволе, изнад главног трга земље пролетец́е и хеликоптери Ми-26, Ми-8АМТШ, Ми-28Н, Kа-52, Ми-24 и авиони Су-35С, Су-30СМ, Су-34, МиГ-31, МиГ-29СМТ, А-50У, Ил-76МД, Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3, Ил-78 и други.

Главно питање које руски и светски медији традиционално постављају уочи Дана победе јесте — чиме ц́е нас парада изненадити и какве ц́е новине бити представљене?

Ове године главна новина је аутомобил министра одбране и команданта церемоније — кабриолети домац́е производње „аурус“. До последњег тренутка није се знало да ли ц́е произвођач имати времена да припреми потребан број аутомобила за ову свечаност.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је изјавио да му се допао нови кабриолет „аурус“, који ц́е први пут учествовати на Паради победе.

Укупно су за параду припремљена три таква аутомобила — два главна и један резервни. Раније су министар одбране, који по традицији прима параду, и командант копнених снага Олег Саљуков користили ЗИЛ аутомобиле да за обилазак парадних јединица.

Међу новинама је најновији „калашњиков“ — АK-12. Оружје ц́е бити у рукама десантних јединица и моторизоване пешадије.

Очекује се да ц́е на паради бити приказана и нов вишенаменски теренац „лада“ 4х4 са митраљезом, као и нови чеченски баги „Чаборз М-3“. Име возила потиче од две чеченске речи: „ча“, што значи медвед и „борз“, што значи вук.

Особеност овогодишње параде је та што она нец́е приказати нове перспективне моделе оружја. Сва техника и оружје се серијски производе и масовно се користе у руској војсци.

Приказивање перспективног наоружања може се очекивати на јубиларној паради, идуц́е године.

Руски војни експерти кажу да је немогуц́е сваке године масовно излагати неке новине. Најважније је да пренаоружавање руске армије иде по плану.

Експерти кажу да парада није модна ревија, где се сваке сезоне представља нова колекција.

Војни експерт Сергеј Ченик рекао је за Спутњик да је војна парада разлог и да се народ радује успесима и достигнуц́има руске армије и одбрамбене индустрије.

„Ниједна парада за нас није само лепота војне технике, вец́ је и показивање нових производа. Без обзира на то колико је парада одржано у последњих десет година, сваки пут осец́амо радост због чињенице да руска војска добија оно што не постоји у свету. Она не стоји мирно, она се развија, напредује. Надам се да ц́емо у блиској будуц́ности видети још неке врло занимљиве нове производе. Веома нас радује чињеница што је наша војска довољно опремљена да пружи поуздану заштиту Руској Федерацији“, рекао је Ченик.

Свечаности у Москви ове године нец́е присуствовати високи инострани гости, с обзиром да се лидери иностраних држава углавном позивају само на јубиларне прославе.

Kремљ је подсетио да ц́е наредне године бити обележен врло важан и велики јубилеј и како је рекао портпарол руског председника Дмитриј Песков „то ц́е заиста бити посебна година“.

Извор: rs.sputniknews.com/D.K.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ