Србија

БЕЗОБРАЗНО – АМЕРИКА ОТВОРЕНО ПОРУЧИЛА: Ево шта се очекује од Србије!

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер изјавио је да би Београд и Приштина у решавању косовског проблема могли да се послуже примером Северне Македоније.

„Циљ САД, ЕУ и земаља региона је исти – напредак, док с друге стране руском утицају више одговара да у овим земљама влада корупција и несређено стање. На примеру Северне Македоније најбоље је видљиво како се одупрети негативном утицају, преузети одговорност и окончати стагнацију, што је и рецепт који могу применити и Србија и Kосово“, казао је Палмер у интервјуу за Радио слободна Европа (РСЕ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли постоји јединствена политика САД и ЕУ када је у питању регион Западног Балкана, Палмер је одговорио да се ту апсолутно ништа није променило.

„Kао и претходних четврт века, наш је циљ када је у питању западни Балкан…да помогнемо овом региону да се помери даље ка западним интеграцијама и ЕУ, да заједнички помогнемо државама западног Балкана да успешно спроведу кључни сет реформи и промена које ће им помоћи на путу ка евроатлантским интеграцијама…“, истакао је Палмер.

Палмер, међутим, сматра да би Русија „можда више волела да види регион који је подељен, фракционисан, у којем владају тензије“.

„На сву срећу, визија коју деле САД и Европска унија је иста као и визија самих земаља западног Балкана, које желе успех и пут напред. Али, Руси ће, наравно, наставити са својим деловањем као и до сада, и са својим негативним утицајем, што смо имали прилику да видимо када је реч о Преспанском споразуму“, тврди он и додаје:

“Kако бисмо били сигурни да се земље Западног Балкана заиста могу саме одупријети овом малигном утицају који долази извана, морамо осигурати да су њихове институције функционалне, да су одговорне, да су транспарентне и да се њима управља на добар начин. А САД су овоме посвећене и ми заиста у испуњењу овог циља блиско сарађујемо са свим владама и институцијама на Западном Балкану”, закључио је Палмер.

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ