Србија

НОВА ПРАВИЛА КОЈА СЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ ПЕНЗИОНЕРИМА: Млађи од 57 радиће дуже, а ево колика је пензија за 43 године стажа!

Фото: Pixabay.com

За 43 године хрватског радног стажа око 1800 мушкараца који су ове године отишли у пензију – значи, особе које су се запослиле пре своје двадесете и без прекида радили цели радни век добили су пензију од 495 евра. Око 500 жена за 42 године рада добило је око 54 евра мање.

То су уједно и најбоље радничке пензије јер нису биле под утицајем пенала иако су дугогодишњи осигураници напустили радна места у раним 60 годинама те нису морали радити до 65 година Мушкарцима који су отишли у превремену пензију, било да су то морали због здравља, губитка посла или жеље за просеечних 38 година рада, одређено је 427 евра пензије, а женама које су радиле 37 година – 359 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватски пензиони систем познаје три групе корисника радничких старосних пензија: превремене старосне пензије, дугогодишње осигуранике и треће, чисте кориснике старосних пензија. Чисти корисници старосних мировина могли су се запослити у својим тридесетим годинама или су током живота имали дуже прекиде у радном односу те немају услове стажа за превремену пензију него одлазе у пензију према критеријуму старости – мушкарцима је то 65 година, а женама 62 године и 4 месеца.

Њихов је радни век краћи, а у прва три месеца добили смо око 3800 чистих старосних пензипонера који су одрадили 29 година за што им је одређена просечна пензија од 283 евра готово идентична и за мушкарце и за жене.

Продужење радног века на 67 година од 2033. године односи се на све млађе од 57 година, с тим што ће људи који су тренутно у доби од 53 па до 57 година упасти у петогодишње прелазно раздобље па ће некога качити 4 месеца, а некога осам или 16 месеци. Генерација рођена 1966. године била би прва која ће радити до пуних 67 година.

Kад су у питању жене, њима је нови закон већ сад донео повећање радног века додатних месец дана у односу на старо решење јер се женама радни век повећава за четири месеца сваке идуће године док се 2027. године не изједначе с мушкарцима на 65 година.

Фото: Pixabay.com

Извор: Вечерњи/ Н.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ