Православље

Сутра је Свети Василије Острошки: Ево шта никако НЕ СМЕТЕ да заборавите да урадите ако верујете у БОГА

Један од највећих православних светаца

Православна црква и верници сутра прослављају Светог Василија Острошког, великог чудотворца чија су чудотворна дела позната и изван граница Српске православне цркве. Његово свето тело у целости почива у манастиру Острог у Црној Гори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, Попово поље, надомак Требиња у Херцеговини од мајке Ане-Анастасије и оца Петра Јовановића, по предању 28. децембра 1610. године, у богобојажљивој породици херцеговачких тежака. У страху од данка у крви, родитељи су Стојана већ у дванаестој години послали у скровити манастир Завалу, у којем је већ тада игумановао његов стриц, игуман Серафим. Тамо се је учио црквеној писмености. После неколико година, Стојан прелази у требињски манастир Тврдош, где након похађања манастирске школе, најзад прима и монашки постриг и свештенички чин, поставши парох поповопољски.

Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године. Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа. Ипак, стизао је где год су га водили задаци његове архиепископске службе, од Мостара, Требиња, Билеће и Херцег Новог до Пљеваља, Мораче, Оногошта и Бјелопавлића.

Kао архијереј живео је у манастиру Тврдош и одатле утврђивао у православљу своје вернике, чувајући их од турских свирепости и латинског лукавства. Kада су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог где је наставио свој строги подвижнички живот.

Умро је 1671. године. Његове мошти и његов гроб чувају се у манастиру у Острогу до данашњег дана. У Острогу се сваке године на Тројичине дане одржава велики Народни сабор. Манастир Светог Василија Острошког му је посвећен.

Народна веровања
Многи верују да ће, ако се заветују да ће на светог Василија отићи на Духове у манастир Острог, њихова, или болест неког њима ближњег, нестати „као руком однесена“. Ако решите да потражите помоћ овог свеца, од сутра треба да почнете строги пост који ће трајати све док на Тројице или Духове не одете на Острог и тамо се причестите.

Ако познајете особу која се спрема на овакво путовање, требало би да јој однесете уља, тамјана и памука да са собом понесе и да то остави код свеца „да преноћи“.

Често се догађа да се заветују и католици и муслимани, јер су на овим просторима сви уверени у велике чудотворне моћи светог Василија, па се тако верује да ствари које преноће код његових моштију лече све болести.

Због тога памук, уље и тамјан који су ношени на Острог треба чувати за „не дај Боже“.

Извор: Србија Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ