Србија

СВЕ ШТО ИМАТЕ ЗАВРШИТЕ ДАНАС: У недељу нас чека незапамћено невреме! Метеоролози издали упозорење, потоп у овим крајевима Србије!

Првог дана викенда коначно ћемо имати лепо и претежно сунчано време са температуром до 25 степени, али оно што следи већ од недеље неће вам се допасти – метеролози најављују обилне падавине, а издали су и упозорење на изливање појединих река у Србији.

На то су метеролози и хидролози већ упозоравали почетком ове недеље, а тим поводом већ се заседао Штаб за ванрендне ситуације, како би спремно дочекали евентуалне поплаве, које су сада већ извесне на појединим рекама у нашој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све што имате завршите у суботу
– У Србији се сутра очекује претежно сунчано и топло време. Ветар ће бити слаб и умерен, на истоку пре подне повремено и јак, северозападни. Јутарња температура биће од 5 до 11 степени, а највиша дневна од 21 до 25. И у Београду ће бити претежно сунчано и топло, дуваће слаб, северозападни ветар, а јутарња температура ће бити око 11 степени, а највиша дневна око 24 степена – саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Али чим се заврши субота, следи нам поново период са кишом и пљусковима. Тако ће недеља бити кишовита, мада топла, али ће зато у понедељак и уторак (13. и 14 маја) на подручју целе Србије доћи до пада темберетуре и обилних падавина.

Kако најављују у РХМЗ, укупна количина падавина од понедељка у већини места биће од 30 до 60 мм, а локално и више од 80 мм и то углавном у западним и централним крајевима Србије.

Kиша и у недељу и пад температуре
– Почетак падавина предвиђен је за недељу преподне, а до вечери ће се проширити на остале крајеве земље. У понедељак и уторак падавине ће се додатно интезивирати, тако да ће њихова укупна количина за цело подручје бити од 30 до 60 милиметара по метру квадратном, а у западним крајевима и до 80 – објашњавају у РХМЗ.

Такође, додају, понедељак и уторак ће бити најхладнији дани у недељи, када ће максимална дневна темепература бити до 15 степени.

– Од среде, количина падавина ће се знатно смањити, али киша ће падати све до четвртка. Од петка нас очекује стабилизација времена, када ће доћи до разведравања и пораста температуре, а тек у следећу суботу поново ће бити претежно сунчано – кажу из РХМЗ-а.

Пораст нивоа река
Али, од понедељка, па све до четвркта, 16. маја, на обилне падавине реаговаће и реке широм земље, па је тим поводом РХМЗ издао упозорење.

– Порасти водостаја се могу очекивати на Kолубари, Јадару, Јасеници, Kубршници, Црници, Сеници, Ресави, као и на горњим токови Јужње и Западне Мораве са притокама. Од 13. до 16. маја очекују се умерени порасти водостаја и са могућношћу достизања и превазилажења упозоравајућих нивоа воде – кажу у РХМЗ, али наглашавају да је „ситуација под контролом“.

На реци Тамиш, у дужини од 62 километра кроз Војводину, спроводи се редовна одбрана од поплава, иако је водостај ове реке у опадању, саопштено је данас из Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“.

– Водостаји осталих река које протичу кроз Војводину тренутно су испод меродавних кота за проглашење редовне одбране од поплава – саопштено је из овог предузећа.

У саопштењу је наведено да се, према прогнози РХМЗ, у западној Србији и Војводини од недеље до уторка, од 12. до 14. маја, очекује циклон који ће донети обилније падавине, па ће током 24 часа пасти просечно 50 до 80 литара кише по метру квадратном. Наводи се и да стручне службе предузећа „Воде Војводине“ активно прате стање на терену.

Недимовић: Спремни смо
– Србију и регион од недеље увече до 17. маја ујутро очекују обилније падавине – упозорио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, нагласивши да су сва водоприведна предузећа у приправности.

Према прогнозама, како је рекао, од недеље увече и наредна четири дана очекује се више од 40 до 50 литара падавина по метру квадратном, а у врло кратком временском периоду. Подсетио је да се то подудара са ситуацијом од пре пет година, када смо имали велике поплаве, због чега је после прес конференциј у амбасади Словеније поводом Светског дана пчела, и упутио ово упозорење.

Министар каже и да не очекује веће проблеме на великим водотоковима, али упозорава да може доћи до појаве бујичних поплава, нарочито у Западној Србији.

– Наша водопривредна предузећа предузела су све активности у погледу осматрања простора и ангажовања механизације која је неопходна. Јуче смо урадили све припремне активности, за два три дана сви ће бити на терену – рекао је Недимовић.

Kако сада ствари стоје, највише падавина биће у БиХ, каже он, али упозорава и да облаци могу веома брзо да скрену и за 50 километера и направе озбиљан проблем.

– Што се тиче саме воде и користи за пољопривреду, не треба да вам говорим колико је то важно у овом тренутку – закључио је.

Извор: Блиц/ Н.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ