Србија

ТУГА У ХУМСКОЈ! ЛАКА МУ ЦРНА ЗЕМЉА! Преминуо бивши фудбалер Партизана! Памтиће га и по убедљивој победи над Звездом

Са црно-белима је освојио Kуп Југославије 1952. победивши у финалу вечитог ривала са 6:0, а био је један од најбољих на терену на месту центархалфа

У Шапцу је у 89. години преминуо Димитрије Диша Стефановић, бивши фудбалер Партизана. Диша Стефановић је рођен у Шапцу 31. маја 1930. године, где је и начинио прве фудбалске кораке у тамошњем клубу Трговачки.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 1946 – 1952. године наступао је за Мачву, када прелази у Партизан, где је провео наредне две године који напушта Партизан због повреде. Са Мачвом је 1951. изборио улазак у југословенску прву лигу са тимом Мачве, који су новинари и љубитељи фудбала прозвали Провинцијски Уругвај, по угледу на тадашњег светског првака у фудбалу. Са Партизаном је освојио Kуп Југославије 1952. победивши у финалу вечитог ривала са 6:0, а био је један од најбољих на терену на месту центрхалфа. За црно-беле је одиграо 70 утакмица и постигао 6 голова.

Играо је на у одбрани и везном реду. Био је предан фудбалу, дисциплинован, радан, и надасве скроман, због чега и није направио већу каријеру, иако је исказао велику љубав према фудбалској лопти. Kолико је био скроман, нека посведочи детаљ, да је у време када је играо у Партизану стално за бонове узимао качамак, шпагете и проју у експрес ресторану Атина на Теразијама. Његов мото био је – дисциплина или ништа.

Из Партизана пут га је водио поново у Мачву, где остаје само годину дана, а одатле прелази у суботички Спартак и ту остаје све до 1961. године, када се враћа у Мачву, где и завршава фудбалску каријеру 1964.

Одмах по завршетку играчке каријере постао је тренер у Мачви, пошто је током играња фудбала завршио Педагошку школу у Новом Саду – одсек за физичку културу, а касније и Факултет за образовање високог фудбалског тренера у Београду. Тренерску каријеру је са великим успехом наставио у Африци, где је само у Тунису провео 12 година, Емиратима 4 године…

Сахрана преминулог је у суботу 11. маја 2019. године од 13 часова на гробљу у Шапцу.

Извор: Партизан.рс/В.Ж

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ