Русија

ПОЗИВ У ВАЖНОМ ТРЕНУТКУ! Угрожена је светска безбедност, Русија предосећа шта се све спрема! Спремна је да реагује!

Русија је остала најдоследнија у обележавању Дана победе

Прослава Дана победе у Москви, приказ способности војске и полиције у Нишу, али и промоција идеје о великој Албанији теме су о којима смо разговарали са генерал-мајором у пензији и директором Евроазијског безбедносног форума професором др Митром Kовачем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је остала најдоследнија у обележавању Дана победе, а то није случајно јер је Русија као слободољубива земља највећом ценом платила своју слободу и слободу Европе и човечанства, изјавио је наш саговорник у емисији „Од четвртка до четвртка“.

„Нажалост, има оних који желе да помраче тај дан победе. Они су део снага које су се идеолошки прикриле, а које покушавају да умање победоносни карактер Русије. Проблематично је што се идеја 9. маја, која се огледа у антифашистичкој борби и карактеру и спречавању сукоба између главних ривала Немачке и Француске, претворила у анемичан празник, где се говори о празнику Европе, а не о победи против фашизма, рекао је Kовач.

Он каже да, са ове дистанце, поједине политичке партије у Европи као да заборављају зло фашизма и сматрају да је то неповратна прошлост, али ми присуствујемо сценама не само невладиних организација вец́ и бројних доминантних партија које баштине традицију и културу везану за фашистички и нацистички покрет, и не налази се прави одговор за њихово сузбијање.

Проблем српског народа је тај што је од Kраљевине Србије подржавао идеологије које су га удаљавале од изворних вредности. Од краја Првог светског рата баштинили смо вредности које су анационалне — југословенство, комунизам, а сада и европејство.

„Треба успоставити везу са својим коренима. Обрадујем се данас када видим да млађе генерације више цене своје претке, српски народ, него што је то чинила моја“, рекао је Kовач.

На обележавању Дана победе руски председник позвао је међународну заједницу да формира јединствен систем безбедности како би се супротставила претњама. Професор др Митар Kовач каже да се све више угрожава светска безбедност и Русија предосећа шта се све спрема.

„Међународне институције, нажалост, немају одговор да суспендују оне снаге које реализују милитаризацију Европе. Прави се вештачка ситуација поделе, а линија између Истока и Запада јесте магнет за нове војне снаге. Путин се не боји за безбедност Русије и он се не обраћа само западним лидерима већ свима који имају утицај на креирање кључних безбедносних одлука“, наглашава наш саговорник.

Део копнене параде који смо могли да видимо на Црвеном тргу био је окренут ка стратешким средствима у ваздухопловству и ракетама. Русија је, према мишљењу Митра Kовача, ту направила највећи искорак, а поједини аналитичари говоре да је то најмање једну деценију испред у односу на Запад, и у том смислу Запад и заговара распоређивање нуклеарних пројектила кратког и средњег домета у Европи.

Генерал-мајор у пензији каже да није случајно то што се приказ способности војске и полиције одржао управо у Нишу — то је порука да Србија војно штити своје границе, јер видимо да Албанија све отвореније својата KиМ као своју територију.

„Забрињава то што великодостојници као да су глуви на такве поруке. Парада не мора увек да буде мегаломанска, и срећа је што уз помоћ Руске Федерације и сопственим капацитетима имамо нешто ново да покажемо, што повећава укупне борбене ефективе и способности ВС“, рекао је Kовач.

На најаву испорука тенка Т-72, четири борбена хеликоптера Ми-35 и три транспортна Ми-17 из Русије до краја године, Kовач каже да ће то, уз оно што Србија има, бити сасвим довољно да се подигне борбена способност, а уколико буде требало, и одбрани простор KиМ од неког својатања и запоседања.

„Ми нисмо децидно реаговали на некадашње разграничење Албаније и самопроглашене државе Kосово, и сада нам се то помало обија о главу. Тада је требало да извршна власт изричито наведе да не признаје промену граница Србије на такав начин. Није касно да се то учини ни сада“, нагласио је професор др Митар Kовач.

Извор: rs.sputniknews.com/Д.С.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ