Србија

ДОШАО ЂАВО ПО СВОЈЕ: Тачи и Харадинај иду у Хаг!

Извор каже да се њихов одлазак у Хаг држи у најстрожој тајности

Брат такозваног „косовског премијера“ Рамуша Харадинаја, Даут, и такозвани „косовски председник“ Хашим Тачи требало би наредних дана да оду на саслушање у Специјални суд у Хаг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њих двојица би требало да дају изјаве пред Специјалним судом за злочине које су починили припадници терористичке тзв. „ОВK“ над Србима и другим неалбанцима на Kосову и Метохији, а извор каже да се у најстрожој тајности држи у којем својству ће то бити.

– Питање је да ли ће ова двојица ићи у својству сведока или оптужених. Ипак, индикативно је то да је већина оних који су били у статусу сведока били саслушавани у Приштини – каже извор који је упућен у дешавања.

Исти извор наводи и да је то у ствари једна од позадина узавреле атмосфере и дивљања политичара на Kосову и окидач за провокације попут усвајања резолуције о наводном геноциду Срба, претњи да ће „кукавице бити ухапшене“ и контрамерама.

– Баш тај који је претио хапшењм Срба, Kадри Весељи, прошле недеље био је у Хагу и давао изјаве, а касније се свим силама трудио да то сакрије – навео је извор.

Извор наводи да, што се Рамуша Харадинаја тиче, како сада ствари стоје, он неће бити предмет оптужнице и то због недостатка сведока јер су у међувремену „сви који су могли било шта да кажу о његовим злочинима нестали са лица земље“.

– Јасно је, ипак, да ће га одлазак његовог брата, иначе посланика Алијансе за будућност Kосова, знатно политички ослабити – наводи извор.

У том контексту, преноси се и изјава приштинског адвоката, Тахира Рецаја, акредитованог од Специјалног тужилаштва, да заступа још две особе које је тужилаштво позвало на саслушање које, међутим, није желео да именује.

– И овог месеца имам још два клијента који ће се појавити у Специјалном тужилаштву, али њихова имена нећу објавити. Имао сам и друге који су били саслушани, а јавност о томе није била обавештена јер они то нису желели – рекао је Рецај.

Извор: Ало.рс/ Тањуг/ Блиц/ М. И.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ