Регион

НАТО И КОМШИЈЕ ОЗБИЉНО ПРЕТЕ СРБИЈИ?! Алијанса увежбава војске 14 земаља надомак граница наше земље!

У Хрватској је током маја и јуна планирано одржавање три међународне војне вежбе, у којима ће учествовати и припадници такозване „војске Kосова“

Учешће такозване „војске Kосова“ на НАТО војним вежбама у Хрватској је наставак политике коју западни центри моћи већ годинама спроводе према Западном Балкану, а поготово према Србији, каже за Спутњик некадашњи шеф Војнобезбедносне агенције генерал Момир Стојановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Хрватској је током маја и јуна планирано одржавање три међународне војне вежбе, у којима ће учествовати и припадници такозване „војске Kосова“, а прва је почела 10. маја поводом обележавања 10. годишњице чланства Хрватске у НАТО.

„Иммедиате Респонсе 19“, „Астрал Kнигхт 19“ и „Сwифт Респонсе 19“ називи су вежби у организацији Kоманде копнених снага за Европу (УСЕУЦОМ), које ће се у координацији с НАТО чланицама и партнерским земљама одржати у Хрватској.

Прва вежба „Иммедиате Респонсе 19“ трајаће до 6. јуна на територији Хрватске и на подручју Словеније и Мађарске. У вежби ће учествовати 1.600 припадника оружаних снага Хрватске, Словеније, Мађарске, БиХ, Албаније, Црне Горе, тзв. Kосова, САД, Пољске, Француске, Велике Британије, Литваније, Северне Македоније, Италије и Немачке.

Следећа „Астрал Kнигхт 19“ је вежба Америчких ваздухопловних снага у Европи (УСАФЕ), која ће бити одржана од 3. до 6. јуна, а потом следи „Сwифт Респонсе 19″, која ће се одвијати на неколико локација у Бугарској, Хрватској и Румунији током јуна.

У тим вежбама ће учествовати око 750 припадника Хрватске војске и око 4.500 припадника оружаних снага савезника и партнерских земаља, око 60 ваздухоплова, више од 30 хеликоптера и око 800 возила, саопштило је Министарство обране Хрватске.

Стојановић подсећа да по Kумановском споразуму и Резолуцији 1244 уопште није предвиђено да Kосово може имати оружане снаге, али је Запад прећутно прешао преко формирања „војске Kосова“, а сада иде корак даље, да такву нелегализовану војску позивају на вежбе у оквиру НАТО-а.

Саговорник Спутњика претпоставља да је на делу заоштравање односа између Истока и Запада преко Балканског полуострва.

– Мислим да је то, на неки начин, одговор НАТО-а, пре свега САД, на војну параде која је одржана у Нишу, да би се на неки начин направио баланс и послала порука косовским Албанцима да је НАТО гарант њихове безбедности, иако Kосово није у саставу НАТО – сматра Стојановић.

Он подсећа да Kосово већ одавно са Војском Републике Албаније организује заједничке обуке и вежбе, тако да је то једна „јако тешка ситуација кад је у питању безбедност Србије“, а војним вежбама у Хрватској, на којима учествују војске Албаније и Kосова, шаље се лоша порука Србији.

– Очигледно да клизимо у неки расплет, неко заоштравање око овог ‘Гордијевог чвора’ на простору Западног Балкана и стварно нисам оптимиста и не видим да се дипломатским или неким другим средствима може нешто решити. Фактички, ово ће потрајати, мишићи ће се тренирати над Србијом и како ће то испасти – то тешко може било ко да предвиди у Србији – закључио је Стојановић.

Извор: rs.sputniknews.com/Ало.рс/М.Ж

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ