Србија

ОД 17 ЧАСОВА ПОЧИЊЕ ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ! Ово ће бити НАЈЈАЧИ УДАР!

Министар наводи да је са водопривредним предузећима оформљен оперативни штаб, као и да су припремљене неопходна механизација и опрема

Предузимају се све мере да се не понови 2014. година, када су потопљени Обреновац и други делови Србије. Због обилне кише, која ће падати до петка ујутру, степен приправности подигнут је на највиши ниво, а уведено је даноноћно дежурство, рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и водопривреде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наредних дана пашће велика количина кише, али ситуација није таква као што је била пре пет година. Такође, наши системи су у многи бољој функцији него 2014. За пет година имали смо 500 различитих градилишта, где смо радили на унапређењу система, а решене су и најургентније тачке. Могу да кажем да се 2014. сигурно неће поновити. Довољно смо ми лекција тада научили. Kога су змије уједале, и гуштера се боји – додаје Недимовић.

Министар истиче да осим евентуалних проблема на бујичним токовима не очекује друге озбиљније проблеме.

– Ако у планини падне велика количина у кратком временском интервалу, онда може доћи до изливања мањих потока или мањих река, нарочито у колубарском и јадарском сливу, у западној Србији. У овом тренутку немамо проглашене ни редовну, ни ванредну одбране од поплава. Сава надолази. Има већи водостај за нешто више од пола метра у односу на пре два дана, али има још простора да расте, рецимо, код Сремске Митровице за још пет метара, тако да нема никакве бојазни – додаје министар.

Он наводи да се константно прати и метеоролошка ситуација и напомиње да се највећи удар очекује од данас по подне, од 17 сати, до сутра по подне, када ће пасти највише кише.

Министар наводи да је са водопривредним предузећима оформљен оперативни штаб, као и да су припремљене неопходна механизација и опрема.

– Сва водопривредна предузећа са простора Војводине и западне Србије стављена су у највиши степен приправности и обезбеђени су и механизација и људство, као и довољна количина материјала за санирање одређених тачака где буде било проблема. Магацини су пуни, све је припремљено, и гориво, и џакови, и песак. Све је у пуном капацитету – наводи министар.

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ