Регион Свет

АМЕРИКА “ГУРНУЛА” ЦРНУ ГОРУ: САД показале како пролазе нихови “партнери” када им више нису потребни!

Амерички Стејт департмент уклонио је са свог сајта изјаву о пресуди за “државни удар“ у Црној Гори.

Амерички Стејт департмент уклонио је са свог сајта изјаву о пресуди за “државни удар“ у Црној Гори у којој је, између осталог, било акцентовано да је пресуда којом су два официра ГРУ проглашена кривим, јасна победа владавине права која је разоткрила дрски покушај Русије да подрије суверенитет једне независне европске нације. Стејт департмент је то урадио на директан захтев канцеларије државног секретара Мајка Помпеа, који је тиме желео да “омекша“ ратоборну реторику САД према Москви уочи његове посете Русији. На питање црногорског јавног сервиса зашто је поменуто саопштење уклоњено, Амбасада САД у Подгорици је кратко одговорила да нема коментар.

Ипак, из изјаве Помпеа од 5. маја за телевизијску мрежу Ен-Би-Си јасно се види да за Вашингтон односи са Москвом имају много вец́и значај од осуде “државног удара“ у Црној Гори. Помпео је поручио како се нада да Америка и Русија “могу пронац́и места где могу да се преклапају у својим интересима“, се подршка пресуди за “државни удар“ у Црној Гори Стејт департменту поткрала “случајно“ и “грешком“, али и да је брзо исправљена.

Председник Праве Црне Горе Марко Милачић сматра да су се у последњем, врло кратком периоду у односу званичног Вашингтона према случају “државни удар“ догодила два веома сликовита феномена.

– Прво, подршком судском процесу за такозвани “државни удар“, САД су се флагрантно умешале у унутрашње ствари Црне Горе. Оно што је парадоксално, јесте да су исхитреном подршком америчке амбасадорке у Црној Гори САД индиректно оптужиле и сопствене грађане који се такође налазе на листи оптужених у овом случају, а ради се о људима који су припадници ЦИА и ФБИ.Ако се томе дода и други случај, где је високи званичник САД Мајк Помпео повукао изјаву о мешању Русије у изборни процес и унутрашње ствари Црне Горе са званичног сајта Стејт дипартмента, онда видимо нове моменте у америчкој спољној политици, који и кроз призму Црне Горе рефлектују шта се то дешава и на нешто ширем глобалном плану – каже Милачић за Спутњик.

Он додаје да иако смо ми протеклих деценија навикли да се САД представљају као глобална сила која има јасан план и стратегију, чак се и у случају односа САД према наводном покушају пуча у Црној Гори јасно назиру обриси несналажења и очигледно недовољно јасне спољне политике актуелне америчке администрације.

– Од кад су се Русија и Kина вратиле на светску позорницу и од када сведочимо полицентричном свету, видимо да се Сједињене Америчке Државе све више губе и да лутају у геополитичкој арени и ови примери показују неку нову слику света, чак и на примеру Црне Горе који је релативно мали – сматра Милачић.

Што се, пак, тиче тезе коју често заговарају црногорски званичници да су САД и Црна Гора стратешки партнери, Милачицћ је уверен да су у питању само испразне флоскуле.

– Црногорска власт често говори да су они партнери са САД и да је реч о “стратешком партнерству”. Међутим, овде није реч ни о каквом стратешком партнерству, зато што је црногорска власт марионетска и колонијална. Са стране САД ми њима несмо партнери, не само зато што смо мали, него зато што ми њима искључиво служимо за остваривање својих интереса у овом делу Европе и света.

– Међутим, да је за Америку врховни бог интерес, види се и по томе што су они спремни да потпуно гурну у страну то наводно стратешко партнерство када њима то није потребно, а Помпео је очигледно схватио да му ремец́ење односа са Русијом у контексту Црне Горе ништа не треба уочи његовог сусрета на највишем нивоу у Сочију, тако да су они просто гурнули по страни своје “партнере” у Црној Гори и то је нешто што би требало да отрезни свакога у Црној Гори, па и саму власт. То гурање у страну “државног удара”, које је сада урадио Помпео, заправо је исто оно “гурање” које је урадио Доналд Трамп премијеру Црне Горе Душку Марковићу, само је то сада учињено другим средствима, у контексту изјаве која је повучена са званичног сајта Стејт департмента – категоричан је Милачић.

 

Извор: srbijadanas.com/rs.sputniknews.com

Loading...