Регион Србија

ВЕЛИКО ГРУПИСАЊЕ НАТО ТРУПА НА ГРАНИЦАМА СРБИЈЕ: Кретање “Војске Косова” и акција у Хрватској били само почетак!

Прошлог петка у Нишу је одржана велика војно-полицијска парада “Одбрана слободе”, подовом Дана победе, на којој су оружане снаге Србије приказале своје најсавременије оружје.

Неколико сати касније, у Хрватској је одмах почела војна вежба оружаних снага ове суседне нам државе и НАТО. После бурних догађаја крајем прошлог века, јасно зашто су ови војни покрети одмах узбуркали духове домаће јавности, поготово имајући у виду да ће на вежби у суседству бити присутни и припадници такозване “Војске Kосова” о чему је Ало.рс први имао ексклузивне информације.

Иако је у српској јавности ођекнула вест да ће у Хрватској током маја и јуна планирано одржавање три међународне војне вежбе, у којима ће учествовати и припадници такозване “Војске Kосова”, а прва је почела неколико сати након завршетка велике војно-полицијске параде у Нишу.

“Иммедиате Респонсе 19″,”Астрал Kнигхт 19” и “Сwифт Респонсе 19” називи су вежби у организацији Kоманде копнених снага за Европу (УСЕУЦОМ) које ће се у координацији с НАТО чланицама и партнерским земљама одржати у Хрватској, најавило је хрватско Министарство одбране.

Прва вежба “Иммедиате Респонсе 19”, којом Хрватска војска обележава 10. годишњицу чланства Хрватске у НАТО, почела је у петак и трајаће до 6. јуна на територији Хрватске и на подручју Словеније и Мађарске.

У вежби ће учествовати 1.600 припадника оружаних снага Хрватске, Словеније, Мађарске, БиХ, Албаније, Црне Горе, тзв. Kосова, САД, Пољске, Француске, Велике Британије, Литваније, Северне Македоније, Италије и Немачке.

Тежишни циљ вежбе је увежбавање војне мобилности, односно мобилности мултинационалних снага. Хрватска, Словенија и Мађарска учествују као суорганизатори и домаћини вежбе, каже се у саопштењу.

Следећа планирана вежба “Астрал Kнигхт 19” је вежба Америчких ваздухопловних снага у Европи (УСАФЕ) која ће бити одржана од 3. до 6. јуна, а потом “Сwифт Респонсе 19” која ће се одвијати на неколико локација у Бугарској, Хрватској и Румунији током јуна, навело је хрватско министарство.

У тим вежбама ће учествовати око 750 припадника Хрватске војске и око 4.500 припадника оружаних снага савезника и партнерских земаља, око 60 ваздухоплова, више од 30 хеликоптера и око 800 возила, саопштило је Министарства одбране Хрватске.

Међутим, то нису једини вежбе које ће се одржати до 10. јула на границама наше земље.

НАТО снаге ће вежбати и у Румунији, Мађарској и Бугарској у оквиру вежбе “Сабер Гуардиан 2019” од 3. до 24. јуна, затим у Мађарској (“Бреактхроугх 2019” 4-15. јун и “Сзентес Аxе 2019” 31. мај – 11. јун), Македонији (“Децисиве Стрике 2019” 5. јун – 10. јул), и Бугарској (“Схабла 2019” 4-14. јун и “Стрике Бацк 2019” 6-20. јун).

Укупно девет вежби у наредних 69 дана.

Узимајући у обзир компликовану и оптерећујућу прошлост Србије и НАТО, све ове најаве су били довољан сигнал да се пробуде теорије завере у вези са вежбама Алијансе на границама Србије.

Нема ту простору за мистификацију, напомиње војно-политички аналитичар Владе Радуловић.

– То су вежбе које су планиране и заказане још прошле године. Оне немају везе са Србијом, нити се оне односе на нас – истиче Радуловић.

Kако каже, повећан број војних вежби НАТО је затегнута ситуација са Русијом.

– Заједничко свих тих вежби је јачање интероперабилности и међусобне комуникације унутар чланова Алијансе и скраћивање времена одговора, односно припреме за брзи одговор на кризе, тј, рецимо на напад на неку од држава чланица – указао нам је Радуловић.

Неке вежбе се спроводе на терену, а неке су кабинетског типа и везане су скраћивање процеса доношења неких одлука и процедура.

Он још једном понавља да ово нису ад-хоц вежбе.

– Тек када дође до организовања војних маневара на границама Србије, ми можемо да се запитамо због чега се то ради. Наведене вежбе то нису и не треба их мистификовати – закључио је Радуловић.

– Због величине и обима неколико предстојећих летњих вежби, јавност може очекивати повец́ање америчког војног присуства и транзита јединица из Немачке и Пољске, преко Чешке и Словачке, у Бугарску, Хрватску, Мађарску, Румунију и Словенију. Додатна кретања ће се десити када опрема јединица стигне у луке у Грчкој и Словенији и преселе се на локације у Северној Македонији и Мађарској – наводи се у том саопштењу.

Kако кажу, због оперативних безбедносних проблема, не могу дати тачне путеве и број возила.

– Након завршетка вежбе, многе јединице ће такођер спроводити повратна кретања до својих станица. Ми смо у блиској координацији са земљама домаћинима како бисмо умањили узнемиравање локалног становништва током тих покрета. Све укључене јединице америчке војске марљиво раде како би се придржавале сигурносних процедура и поштовале локалне законе и прописе.

Сигурност наших војника и грађана домаћина је најважнија у свему што радимо. Због своје величине и тежине, ова возила ће се кретати полако и имати ограничену видљивост. Возачима се саветује да буду опрезни приликом вожње у близини војних конвоја – написали су у саопштењу.

Извор: Телеграф/Ало.рс/Д.Н.

Loading...
loading...
Loading...