Србија

У 81. ГОДИНИ! Умро Миша Јанкетић!

Прослављени српски глумац Михаило Миша Јанкетић преминуо је данас у Београду у 81. години живота.

Чувени глумац богатој каријери одиграо је преко стотину улога у позоришту, највише у свом Југословенском драмском. Огроман траг оставио је и на филму, телевизији и радију. Добитник је свих најзначајнијих глумачких и друштвених признања, Добричиног прстена, Октобарске награде, четири Стеријине награде, Награде „Павле Вујисић“ за животно дело. Миша Јанкетић се бавио педагошким радом као професор глуме на Академији уметности у Новом Саду

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Миша Јанкетић је српски позоришни и филмски глумац. Рођен је 24. маја 1938. године у Новом Саду на Петроварадину.

Глумачку каријеру је започео као певач. У почетку је певао песму о сирочету које је дозивало мајку, а касније је напредовао. Са дванаест година је имао путујуће позориште и наступао је са својим вршњацима.

1956. године је завршио Прву мушку реалну гимназију, а затим је уписао књижевност. Убрзо је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију где је 1962. године дипломирао глуму.

У младости је правио глупости због љубави и био је разочаран када није успео да освоји девојку која му се свиђала. 1966. године је у Сарајеву упознао балерину и глумицу Свјетлану Kнежевић. Шест година касније су се венчали и добили су четворо деце: Радомира, Марка, Иву и Милицу.

Током каријере која траје више од 50 година, добио је око 40 признања, а нека од њих су: пет Стеријиних одличја, Нушићева награда за најбољег комичара, Добричин прстен за животно дело, Награда Раша Плаовић, Награда Павле Вуисић, Златни ћуран, Октобарске награде града Београда, Орден рада са златним венцем, Златне медаље Љубиша Јовановић, итд.

Датум сахране и комеморације биће накнадно објављени.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ