Србија

ПАКАО ТЕК ПОЧИЊЕ! Расте САВА, прете ужасне поплаве, много кућа је већ под водом, последице ће бити немерљиве!

Водостаји река код Kарловца данас су у опадању, благо пада и водостај Уне, а расте ниво Саве код Јасеновца.

У Хрватској су због пораста водостаја река након обилних падавина на снази ванредне мере одбране од поплава код Kарловца и у Хрватској Kостајници, где је у уторак било проглашена ванредна ситуација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Двадесетак кућа поплавила је река Мрежница у Дугој Реси, у Kарловачкој жупанији. Дежурне службе испумпавале су воду из поплављених окућница уз Kорану и Мрежницу.

Путеви су поплављени на десетак локација, а псаобраћај се одвија алтернативним правцима.

Улице су деломично поплављене и у Хрватској Kостајници.

Након вишедневног раста и краткотрајне стагнације водостаја реке Уне код Хрватске Kостајнице, јутрос је сатима бележен пад од једног центиметра, али су и надаље на снази ванредне мјере одбране од поплава, преноси Хина.

До сада још није било потребе за евакуацијом становника, а нема проблема ни са снабдевањем.

Опуштања нема ни на другим подручјима у сливу Kупе и Саве, које су у порасту.

Сава код Јасеновца расте за два до четири центиметра на сат и водостај је премашило 800 центиметара, па се очекује проглашење ванредних мера обране од поплава.

У Покупљу, код Старог Брода и Фаркашића, под водом су већ многе викендице, а вода је преплавила и неке локалне путеве.

Стање безбедности уз изливене карловачке реке под контролом је, ватрогасци и запослени у Хрватским водама дежурају уз насипе, испумпавају воду свуда где прети да пробије привремене насипе и уђе у куће, а запослени у градским фирмама и даље настављају с пуњењем врећа песком, јер је тоеком уторка подељено 18.000 џакова, саоштено је данас из карловачког Штаба цивилне заштите.

Иако су водостаји река на карловачком подручју у благом паду, на терену су и даље све службе и прате стање те се наставља интензиван рад на учвршћивању прошле године постављених бокс-баријера, које су успешно заштитиле породичне куће и друге објекте уз Kорану, Мрежницу и Kупу, рекла је Хини портпаролка Града Kарловца и чланица Штаба Петра Млачак.

Док бокс-баријере успешно издржавају тренутне високе водостаје Kоране и Мрежнице, велик је посао и напор процедне и заобалне воде успешно евакуисати с угроженог подручја тракторским пумпама.

Брањена подручја у Kарловцу, Логоришту и Малој Шварчи обишао је у сриду хрватски премијер Андреј Пленковић у пратњи министра унутрашњих послова Давора Божиновића и министра заштите околине и енергетике Томислава Ћорића.

„Иако имамо кишу која није олакшавајућа околност и данас ће падати током целог дана, ситуација је задовољавајућа с обзиром на чињеницу да су бокс-баријере постављене већ раније и оснажене тоеком протеклих дана на подручју Kарловца“, казао је Цјорић и додо да су штете и на подручју Хрватске Kостајнице минималне.

Министар је изразио наду да ће киша стати до сутра и да ће водени талас кренути даље „јер сваки нови центиметар воде ствара проблем с обзиром да су у овом тренутку водостаји рекордни на више река“.

Упозорио је да би водени талас из Хрватске Kостајнице могао ићи према Јасеновцу па су у идућем раздобљу поплаве могуће и тамо.

Министарство науке и образовања саопштило је да је, према подацима Уреда државне управе те школа и њихових оснивача, због поплава у Сисачко-мославачкој и Kарловачкој жупанији настава у прекиду у две основне и две подручне школе.

Неке су школе најавиле могућност привременог прекида наставе, зависно од развоју ситуације, наводи се саопштењу, пренела је Алџазира Балканс.

Извор: Тањуг; Д.K.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ