Свет Србија

РАТ СЕ СЕЛИ НА КОСОВО: Најмоћнија Албанка са Трампом спремила преврат у Приштини – Харадинај путује, нови господар ступа на сцену

Албанци у Приштини повели су прави рат до истребљења, али овај пут циљ је изненађујући за све, а он гласи: „Постати амерички човек број 1 на Kосову!“

Kако се сазнаје из извора блиских Приштини рат тзв „дубоке државе“ и председника Доналда Трампа из Америке преселио се на Kосово. У том рату могао би да страда актуелни премијер Рамуш Харадинај, који је судећи по последњим догађајима стављен на лед од стране Вашингтона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Америка се све више окреће тзв. Господару Kосова Kадрију Весељију, док смањује подршку Харадинају. Америка, Доналд Трамп, али и Стејт департмент све више види у Весељију кључну фигуру с којом се може разговарати на Kосову. Весељи је ту позицију излобирао са Вљором Читаку која је јако утицајна у албанском лобију у Америци – открива нам наш извор.

Према његовим речима америчка администрација је љута на стално оглушавање Рамуша Харадинаја на препоруке Вашингтона, пре свега када се ради о укидању антицивилизацијских такси.

– Америка неће да ради с људима који јој пркосе и то није тајна, а Харадинај је показао да се све више отима контроли, зато су се окренули ка Весељију, који је исто радикалан према Србима, али благ према америци – каже нам наш извор и као доказ спремности Весељија на сарадњу са САД цитира реченицу Господара Kосова о таксама.

Подсећамо председник косовског парламента Kадри Весељи, изјавио је да је увозна такса за српску робу једна од најважнијих одлука власти у Приштини, али да она сада треба да буде суспендована, због захтева из Вашингтона.

„Зато што је то захтев који долази из САД, председника Доналда Трампа, а не због Србије и председника Александра Вучића“, рекао је Kадри Весељи приштинској ТВ Kлан.

Тврди да се одлука о тарифи сада користи за интерну употребу.

„Ја сам био тај који је предложио одлуку. И након писма и захтева од САД, председника Доналда Трампа, рекао сам да тарифа неће бити укинута, али да она треба да буде суспендована на 120 дана. Не треба да се противимо САД“, рекао је Весељи.

Први јак контакт Весељија и америчке администрације успостављен је пре око 5 месеци када је председник парламента Kосова боравио у званичној посети САД. Ту посету, је издејствовала управо Вљора Читаку.

На фејсбук профилу Kадрија Весељија јасно се могу видети фотографије приликом његове посете САД и свуда је с њим била и Вљора Читаку, коју многи називају најмоћнијом албанком.

Том приликом Весељи се састао и са највећим албанским логистом у САД конгресменом Елиотом Енгелом.

Према речима извора, Американци су бесни и због све већег јаза између Харадинаја и Хашима Тачија који су се само током протеклих десет месеци неколико пута оштро сукобили око идеје за померање границе, у склопу евентуалног споразума Београда и Приштине.

– Њихово неслагање траје и данас, и то пред годишњицу када је покренута, али није настављена завршна фаза дијалога и скуп у Паризу. Неслагање је на видело избило у јуну прошле године када је почела завршна фаза дијалога и када је Тачи први пут у јавности објавио идеју о корекцији границе. Харадинај је одмах реаговао против те идеје, тврдећи да би промене граница могле довести до нових трагедија на Балкану. Харадинај је недавно нагласио да је идеја о померању граница „сахрањена“, критикујући, не само Тачија, већ и европску комесарку Федерику Могерини, за коју каже да је заговорница територијалних промена и да је о томе преговарала иза кулиса званичних сусрета у Бриселу – каже извор.

Да је Харадинај схватио да је „отписан“ доказује и његова реакција на састанак, односно разговор Вљоре Читаку са америчким председником Доналдом Трампом.

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај рекао је, поводом изјаве дипломатске представнице Приштине у САД Вљоре Читаку о њеном разговору са америчким председником Доналдом Трампом, да се односи Вашингтона и Приштине не тичу појединаца, већ да су у питању односи које граде два народа.

Подсетимо Читаку је на Твитеру објавила да је током ифтара (вечерњег оброка током рамазанског поста), који је Трамп синоћ организовао у Белој кући, затражила од америчког председника да се укључи у дијалог између Београда и Приштине.

Харадинај је приметио да већина званица на вечери није, попут Читаку, износила теме од националног интереса, које су, како је навео, у складу са позицијом премијера.

„Ви знате да ми имамо неке интерне несугласице. Верујем да су схватили да морамо све време да се консултујемо“, закључио је Харадинај.

Извор: Ало.рс/Д.Н.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ