Православље

ДАНАС ЈЕ ВАЖНО ДА ИСПОШТУЈЕТЕ ПАР ОБИЧАЈА: Мученица Пелагија ће вам ПОМОЋИ

Начин на који је мученица Пелагија страдала је разлог да се створе обичаји који су необични и које верници поштују како би се сачували од свега лошег, али и достигли жељено.

Света мученица Пелагија Терсијска, иако од родитеља незнабожаца, још од малих ногу је у срцу осетила љубав према хришћанству. У то време је Цар Диоклецијан најстрожије прогонио хришћане, али игром случаја, његов син се заљуби у Пелагију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако би избегла просидбу, Пелагија је спас потражила код епископа Kлинона, који је упутио у веру и крстио. Збацила је своје скупе одоре, одрекла се богатства и као убога девојка се вратила кући и признала мајци да се крстила и да је свој живот посветила Христу. Kад је ово чуо Диоклецијанов син, од туге се пробо мачем и усмртио. Пелагијина мајка, која је желела да се ћерка добро уда, из злобе преда ћерку Диоклецијану на милост.

Диоклецијан се заљуби у прелепо девојче, али пошто је Пелагија остала непоколебљива у намери да се не удаје, он је осуди на страшне муке – да се сажежење у металном волу, усијаном од огња. Kада су је мучитељи обнажили, света Пелагија се прекрсти крстом и с молитвом на уснама, сама уђе у усијаног вола, где се у трен ока сва растопи као восак.

Подстакнути овом причом, у народу су се створили обичаји које треба практиковати на данашњи дан. Данас се не пале свеће, нити већи пламенови. У противном, веровање каже да ћете на себе навући злу Пелагијину судбину и остати без рода и порода, али и љубави. Жене које не могу да добију бебу, данас би требало да вежу стручак рузмарина и ставе га испод јастука, тако ће призвати добре духове да им помогну.

Извор: srbijadanas.com/Република

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ