Русија Свет

НОКАУТ ИЗ МОСКВЕ: Русија се враћа на трон! Европа поклекла под притиском! Донета одлука!

Савет Европе усвојио је данас декларацију којом се Русији враћа право гласања у тој организацији.

Министри иностраних послова 47 држава чланица Савета су огромном већином подржали декларацију у којој се наводи да сви чланови треба да имају „право да учествују“ у два главна органа Савета Европе „на равноправној основи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да је Русији враћено право гласа, пренео је АП.

Русија ће сада морати да акредитује делегацију у Савету Европе пре него што почне да гласа о предлозима.

Савет Европе суспендовао је право Русије да гласа у тој организацији након што је она припојила Kрим, да би Русија потом престала да плаћа чланарину у знак протеста.

Руски званичиници после тога су запретили да ће се у потпуности повући из Савета Европе.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров поздравио је гласање и потврдио обавезе Русије, укљуцујући и плаћање чланарине.

Лавров је рекао да Русија цени „позитивни допринос“ Савета Европе у решавању хуманитарних питања као и у побољшању руског правосуђа.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да је Русија спремна да сарадује са Саветом Европе само док има „равноправан став“ у свим механизмима за одлучивање.

Украјински министар иностраних послова неочекивано је отказао присуство састанку у Финској у последњем тренутку, очекујући позитиван исход за Русију.

Украјински амбасадор при Савету Европе Дмитро Kулеба написао је на свом Твитер налогу да су Украјина и још пет земаља гласале против предлога, који је описао као резултат „циницне дипломатије“ да би се спасао „дугорочни партнер“.

Француска, која данас преузима ротирајуће председавање Саветом, и Немачка су гласно изразили потребу да се Русија врати у корист милиона обичних Руса.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас, који ће се касније данас састати са Лавровом, рекао је пре састанка да „није у нашем интересу“ да се Русија искључује.

„Русија припада Савету Европе, са свим правима и одговорностима који иду уз то“, рекао је Мас и додао да се нада да ће моћи да се учини „одлучан корак напред“ на министарском састанку.

Француски председник Емануел Макрон је председнику Савета Европе рекао раније овог месеца да је Савету Европе потребна Русија као што Русији и Русима потребан Савет Европе, што значи да се поштују њихова права као државе чланице али и да Русија испуњава своје обавезе према тој институцији.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ