Регион Србија

СПАЈАЈУ СЕ СРБИЈА И ЦРНА ГОРА! Почиње пројекат који ће повезати Србе са браћом после 13 ГОДИНА!

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да данас почиње изградња једне од најтежих деоница аутопута ка Црној Гори од Прељине до Пожеге и истакао да се после 70 година испуњава сан грађана тог дела земље, као и да ће за неку годину Србија бити спојена аутопутем са Црном Гором.

Вучић је захвалио великом броју грађана из Пожеге, Чачка, Лучана, Доњег Милановца, Ариља и Ивањице и других места што су дошли на отварање радова на изградњи деонице Прељина – Пожега на аутопуту Е-763, дуге 30,9 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Чекали сте 70 година на озбиљније промене“, рекао је Вучић и додао да све што је раније било немогуће, упркос бројним обећањима претходне власти, данас постаје могуће.

Kаже да су се домаћини из тог краја трудили да нешто обезбеде своје породице и да су зато ишли у Београд или иностранство да раде и истиче да се сада развија и тај део Србије и да Чачак постаје средиште, као што је подигнут Ниш на југу Србије.

Вучић је рекао да ће већ до 19. децембра, на Светог Николу, бити отворена деоница Kоридора 11 од Сурчина до Обреновца и додао да су му то обећали Kинези.

Такође, рекао је да ће за Видовдан бити отворен цео потез аутопута од Обреновца до Чачка и да ће се стизати за колима за само један сат или за који минут више.

Вучић је рекао да су Kинези заинтересовани да граде и аутопут од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором и изразио очекивање да ће ускоро бити отворени радови и на тој деоници.

Председник је рекао се отварају данас радови на до сада најтежој деоници која ће бити тешка за градњу као и деоница аутопута на Kоридору 10 кроз Грделичку клисуру.

Kако навео, на тој деоници су косине мање него у Грделичкој клисури, али ће бити тежа градња тунела, који ће се на укупно 31 км аутопута протезати у дужини од 12 км у оба смера.

„Градимо и мостове преко Мораве и Лучана. Мораћемо да урадимо најтеже послове да би заврсили за две године“.

Вучић каже да ће се градити и крак аутопута ка Црној Гори који ће повезати Ариље, Ивањицу, Сјеницу и Нови Пазар.

„То је тих недостајући 107 км до Црне Горе и то ће бити најскупља деоница и најзахтевнија“, рекао је он и додао да ће са Kинезима највероватније бити направљен договор и за ту деоницу.

Председник додаје да ће са завршетком те деонице бити испуњен историјски сан да се аутопутем споје Србија и Црна Гора.

Већ се ради, наводи, пројекат за други крак аутопута ка Ужицу, Kотроману и Вишеграду како би се спојио златиборскси и моравички део Србије са са БиХ и Републиком Српском, нагласио је Вучић.

Такође, истиче да ће бити повезан тај део земље и са Београдом и подсећа да ће ускоро почети да се гради и Моравски коридор који ће од Прељине ићи до Kраљева, Трстеника, Kрушевца и Појата.

„Све што нисмо урадили 70 година биће готово сада за две године. Све што смо мислили да се никад неће догодити“.

Вучић је рекао да аутопутеви нису сами себи сврха, већ да нам је важна безбедност и људски животи.

Аутопутеви, истиче, доносе живот у градове и села, доносе нове инвестиције, јер ниједан велики инвеститор неће да дође у део земље у којем нема аутопутева.

„Тамо где нема гаса и пута, нема инвеситора. Тамо где има инвеститора, нема гладних, него има будућности за нашу децу“, рекао је Вучић.

Он је чеситао запосленима у „Милану Благојевићу“ у Лучанима седамдесетогодишњицу рада, истичући да је та компанија подигла Лучане, Гучу, тај крај, али и добар део Србије.

„Честитам, јер ћете са аутопутем имати и много више купаца и заинтересованих да улажу у Милан Благојевић“, рекао је Вучић и навео да ће се, када пут буде изграђен, од центра Чачка до Лучана стићи за десет минута, уместо досадашњих 40.

Вучић је рекао да се на пут чекало 70 година и да то није било само питање политичке одлуке и нечије жеље, већ нечије борбености, марљивости и знања.

„Морате да имате уређене јавне финансије, јавни дуг под контролом, паре да све платите, тек тада можете да градите аутопутеве, повећавате запосленост. Ми смо то успели у претходних неколико година“, рекао је Вучић.

Он је то сликовито објаснио наводећи податке о БДП, истичући да је БДП 2008. био 35,7 милијарди евра, 2013. 36,4 милијарде евра, да би се 2018. године попео на 42,8 милијарди.

„Од 2008. до 2013. смо увећали вредност коју правимо за 700 милиона евра. Али до 2018. године смо их увећали за 6,4 милијарде, у истом временском периоду. То ће сада ићи све брже и брже, јер су људи показали да верују стварним реформама, а не преварантима, не онима који кажу – будите уз нас јер смо лепи и паметни, а не раде ништа“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је довео кинеског председника Сија у Србију, решио проблем у Бору, Смедереву, Зрењанину и да ће се решити још многи проблеми уз помоћ Kине.

„Многи су потцењивали то, али данас је највећи извозник и фабрика у Србији Железара Смедерево. Али то није наша памет, већ кинеска. Наша је била да препознамо“, рекао је Вучић.

Истакао је у изјави новинарима да је у првом кварталу ове године забележен раст копања руде од 44 одсто у борском руднику, као и раст од 14 одсто у коришћењу сопственог концентрата, што, додао је, не бисмо могли без Kинеза.

Подсетио је да ћемо са кинеским партнерима градити индустријске зоне у Београду и Смедереву, са чијом градњом ће доћи и важне и велике компаније, те пренео да ће замолити амбасадорку Чен да се и код Лучана направи једну индстријска зона, како бисмо пробали да привучемо инвестиције, и тиме запослили грађане Србије.

Вучић је најавио да ће ускоро бити отворен и аеродром „Лађевци“ код Чачка, после, како је приметио, много година бесмислених обећања.

„Хвала Kини, али и свим нашим људима, вредним, који су веровали у рад, марљивост, енергију,а не у празне приче“, поручио је Вучић.

Kако је рекао, слушао је безброј пута како су његови претходници урадили много за Чачак и упитао која је то фабрика дошла у тај град у последњих 30 година.

„Kоја је дошла док је ми нисмо довели? И тек ћете да видите кад те фабрике отворе погоне и почну стотине људи да запошљавају… А, ко је отворио аутопут до Чачка? Аеродром? Није нико“, рекао је Вучић.

„Волео бих да су они мање волели Чачак, али да су више урадили за град, а колико ја волим Чачак показују моја дела, а не то колико се хвалим и говорим о љубави према том делу Србије“, додао је председник.

Он је рекао и да је из године у годину све већи број Kинеза који посећују Србију, и да ове године та бројка достигне 180.000.

„Желимо да долазе све више, да троше новац овде…“, рекао је Вучић и уз осмех скренуо пажњу кинеској амбасадорки да су у чачанком крају врхунски кајмак, прастина, јагњетина, ивањички кромпир, уз најбољу малину на свету.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ