Русија Свет

ТУРСКА ОДИГРАЛА ИГРУ: Имају оружје којим могу да потуку све! Амери насамарени, Руси се још надају! Па како су их израдили?!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган обећао је да ће уговор о набавци руских ракетних система С-400 бити примењен, изјавила је након након данашњих разговора са шефом турске државе у Истанбулу председавајућа руског Савета Федерације (горњег дома парламента) Валентина Матвијенко.

Наравно, он (Ердоган) се дотакао теме система С-400. Он је казао да је на Турску извршен притисак без преседана који се и даље наставља, али је изнео уверавања да, као председник, гарантује да ће Турска применити овај уговор – казала је Матвијенкова, преноси Тасс.

Она је рекла да је Ердоган поручио да не види било какве разлоге за неиспуњавање обавеза из уговора. Ракетни систем С-400, који Турска купује од Русије, потпуно ће контролисати Анкара, објавио је јуче турски дневник “Хуријет” цитирајући министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа.

– Неки кажу да ће системи С-400 представљати претњу за борбене авионе Ф-35. Ови системи ће бити под нашом потпуном контролом. Биће интегрисани у НАТО систем – рекао је Чавушоглу током посете Летонији, наводи руска агенција.

Чавушоглу је у среду негирао да Турска одлаже куповину руског противракетног система С-400 због напетих односа са САД. Обраћајући се новинарима, Чавушоглу је рекао да се “у овом тренутку не доводи у питање никакво одлагање или обустављање”, пренео је АП. Он је поновио да је набавка система направљеног у Русији “готова ствар”. Чавушоглу је рекао да су Турска и САД разговарали о предлогу Турске за оснивањем заједничке комисије, која би разматрала могуће ризике С-400 по амерички програм Ф-35.

 

Извор: Тањуг

Loading...