Србија

ЗАВЕЈАО НАС СНЕГ, РАЗОРИО ЦИКЛОН, АЛИ НАЈГОРЕ ТЕК ДОЛАЗИ Поред кише, чека нас 13 дана страхоте! Спремите се за неиздржив временски шок!

Почетком и средином следеће седмице биће променљиво облачно и свежије, понегде са локалним пљусковима и грмљавином.

Време у Србији данас претежно сунчано и топло. После подне и увече местимично пљускови и грмљавина. На северу и истоку локално јаки пљускови са великом количином падавина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ветар слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура од 10 до 14, највиша од 23 до 27 степени.

Почетком и средином следеће седмице биће променљиво облачно и свежије, понегде са локалним пљусковима и грмљавином.

Биће услова и за временске непогоде са градом, па се страхује да ће доћи до новог уништавања усева.

Према прогнози РХМЗ, кишовито ће бити све до средине јуна, па нас тако чека још 21 дан уз кишобране! Да ствар буде гора, упозоравају они, поред пљускова имаћемо и 13 дана са јаким грмљавинама и непогодама.

Kако показује дугорочна прогноза, до краја маја нас очекује још 10 кишних дана, али ће се такво време наставити и до половине наредног месеца. Уз пљускове нас ипак чека пораст температуре, па ће она тако у јуну достизати и летњих 30 степени.

Kишовито и топло

Метеоролог Бранко Бјелић из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) истиче да су прогнозиране скоро свакодневне падавине.

– Све до средине јуна имаћемо 21 дан када ће падати киша, од чега ће чак 13 бити са непогодама. Према таквој прогнози, ово би био јун са нешто више кише него што је уобичајено за овај месец, али ће и поред падавина бити веома топло. Максималне температуре ће се кретати од 21 до 30 степени – каже Бјелић.

Шеф Одсека за климатске анализе и прогнозе РХМЗ-а Јасминка Смаилагић каже да је пред нама веома топао јун, али са више падавина него претходних година.

– Овај јун биће влажнији од просека и имаће више кишних дана него иначе. Очекује се да бар пола месеца пада киша. Према тренутним прогнозама, максималан број дана са пљусковима је 21, док се у брдско-планинским крајевима очекују два кишна дана више. Упркос киши, биће веома топло. У јуну ћемо имати до 22 летња дана са температурама преко 25 степени. Kолико ће бити топло, показује и то што ћемо имати и од шест до девет тропских дана, када ће жива у термометру прелазити 30. поделак. Према тренутним прогнозама, средња максимална температура ваздуха биће од 25 до 27 степени, док ће на планинама бити нешто свежије, од 15 до 20 степени – рекла је Смаилагићева.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Информер.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ