Србија

Албанка САБОТИРАЛА поене за Невену Божовић! Македонски жири потпуно непознат нашим певачима и композиторима!

Млада поп звезда Невена Божовић није се пласирала међу првих десет извођача на „Песми Евровизије“, али показала је свој раскошни таленат и одушевила фанове најгледанијег европског музичког такмичења. Лепа плавуша нашла се на 17. месту од 26. извођача, а победу је однео представник Холандије Данкан Лоренс, који је од публике и стручног жирија добио 492 поена!

Најшокантнији тренутак на музичком такмичењу за Србију свакако је био моменат када је ТВ презентер жирија из Македоније својих 12 поена доделио Албанији, а Србију оставио без гласова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Но, српски жири је одлучио да Тамари Тодевској, која је била македонска представница, да 12 поена.

Друштвене мреже су се усијале од негативних коментара на рачун Македоније, а никоме није било јасно због чега су комшије тако одлучиле. Међу првима се огласила Марија Шерифовић која је написала:

– Македонија није дала ниједан поен Србији? Јесам ли ја то видела добро? Нађите ко је у њиховом жирију. Нађите! – а потом је додала да никада више неће гледати „Песму Евровизије“.

Готово све земље које су гласале наградиле су Македонију поенима од осам до 12, а многи су коментарисали да овај успех има политичку позадину јер су у фебруару ове године потписали протокол за приступ уласку у НАТО.

Чланови жирија из Македоније потпуно су непознати домаћој јавности, али и нашим певачима и композиторима. Председница жирија била је Сузана Стефановска, музички новинар, Роберт Вукелик, који засад има осам песама, Ђ Тина, Ристо Апостолов, композитор, и певачица из Албаније Фјола Исмаили, која је 2017. учестовала на музичком такмичењу младих талената „Глас Албаније“. Овај жири је Србију оставио без гласова, док је Албанији дао осам поена, којој је отишло и 12 бодова од македонске публике путем СМС-а.

Kомпозитор Сања Илић Балканика, који је био председник стручног жирија из Србије, за „Ало!“ је рекао:

– Задовољан сам Невениним наступом, она је то маестрално урадила и показала квалитет. Што се тиче чињенице да нам жири из Македоније није дао гласове, не бих то превише коментарисао. Свако је гласао онако како је желео, бар што се тиче нас у Србији, није било никаквих договора. „Евровизија“ је једна пијаца и од тога не треба правити неку фаму – рекао је Сања и додао да је чуо за неке од чланова жирија из Македоније, али да их не познаје лично.

С друге стране, чланица жирија Александра Милутиновић, која је један од наших најпознатијих текстописаца и композитора, рекла је:

– Невена је имала одличан наступ, била је на висини задатка. Што се тиче гласова из Македоније, очигледно је да нам нису све комшије наклоњене. Нисам чула за чланове њиховог жирија и не могу да говорим о људима које не познајем – рекла је Милутиновићева за „Ало!“.

Једна од такмичарки са овогодишње „Беовизије“, на којој је претендовала на прво место, била је и млада поп певачица Дуња Вујадиновић, а она је прокоментарисала „Песму Евровизије“ следећим речима:

– Одушевљена сам Невениним наступом. Била је феноменална и на висини задатка! А што се тиче чланова македонског жирија, вероватно су тамо познати, али верујем да је било далеко познатијих музичара из Македоније који су могли да седе на том месту.

Водитељ и музичар Огњен Амиџић такмичио се 2006. на „Беовизији“ са песмом „Луди летњи плес“. Kако каже, музика се пуно променила од тада, а за Невену има само лепе речи.

– Подржао сам Невену. Имала је лепу, ауторску песму, и то ценим. Важно је да је ушла у финале, што се тиче жирија из Македоније, никада нисам чуо за те људе. Заиста сам изненађен чињеницом да нам нису дали поене – испричао је Огњен за „Ало!“.

Певач Данијел Павловић, који се неколико пута такмичио на „Беовизији“, за „Ало!“ је рекао:

– Невенин наступ је био леп, жао ми је што више новца није уложено у сам перформанс, али она је била маестрална. Није нас обрукала. Македонци су имали свој начин гласања, па нам вероватно због тога нису дали поене, имају своје право. А што се тиче њиховог жирија, заиста, никад чуо – рекао је Данијел.

Душка Вучинић, чланица српске делегације „Евровизије“, такође је била изненађена поступком жирија из Македоније.

– Били смо изненађени да њихов жири није препознао квалитет јер је био толико очигледан. Чланови жирија би требало да су музички образовани јер на тај начин умеју да препознају квалитет нечијег гласа. Kолеге су истицале да је Невена најбољи вокал, а желим да се захвалим и Црној Гори на 12 поена – рекла је Душка за „Ало!“.

Извор: Данијел Ракочевић/Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ