Регион

Скандалозна позадина набавке Ф-16! Хрвати се спремали против Србије, Амери им растурили све планове!

Хрватски генералштаб разочаран- Дали се у потрагу за авионима, од Американаца доживели „ хладан туш“, а Швеђани им дали непристојну понуду

Kако Ало.рс, ексклузивно сазнаје од својих извора блиских хрватским војним круговима, цела прича набавци нових борбених авиона после дебакла са Израелцима није била заправо тако оптимистична, како се недавно пренело у загребачким медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заправо према њиховим тврдњама, Хрвати су током недавне посете високе војне делегације Вашингтону заправо доживели „ хладан туш“, па је други покушај набавке новог хрватског ловца, који би заменио прастаре мигове 21, морао бити мало прекомбинован, тако што су у игру после повратка из САД, поново враћени Швеђани који су у првој набавци били фаворити, а онда напрасно изгурани из трке због Израелаца.

„ Једино што се у Министарству одбране Хрватске могло сазнати, о разговорима од пре месец дана, јесте да америчка страна Хрватској није доставила током њихове посете никакву понуду о набавци борбених авиона. Чак су Американци били у чуду, када су схватили да Хрватска и даље има чврсту намеру набавити борбену ескадрилу. Током разговора Американци су им понудили нови Ф-16В Блок 70/72 познат и као „ Випер“ који купују и Словаци, а који ће за ескадрилу морати да искеширају 2,91 милијарду долара. С обзиром да је Хрватска за набавку летелица које би парирале српским МиГ-29 издвојила око 800 милиона куна ( око 115 милиона евра) доживели су „хладан туш“. О продаји половних ловаца у верзији Ф-16А и Б Американци нису хтели ни да разговарају, прича извор Ало упућен у ову причу око набавке хрватских ловаца.

Иначе војни кругови у Хрватској одмах по повратку у Загреб акртивирали су Швеђане. У МОРХ -у су састанку са Швеђанима дали велику важност. Делегацију из Шведске водила је особа из ФМВ-а, државне комапаније која води послове око извоза оружја. У делегацији је био и представник СААБ-а, произвођача борбеног авиона ЈАС-39 Грипен. Швеђани су дали своју понуду старије -верзије грипена.

„ Сад ће „ фетиш бригада“ половних Ф-16 која је фаворизовала овај авион морати да прогута кнедлу и почне да хвали „ Грипен“ који су пљували годинама. Очигледно је да хрватски политички врх мисли да ће им САД дати ловце за џабе. Дају себи на важности, изјадначавајући Хрватску са Србијом и да су они за САД чрвст савезник са којим имају одличну војну сарадњу, као Србија са Русијом, каже извор Ало упућен у овај хрватски посао.

„ Прошло је време тог даривања авиона. Сада је наступио период „колико пара толико музике“, с том разликом шта САД нису биле спремне да Хрватима понуде половне Ф-16Ц/Д, а за нове нема пара. Ми за нове немамо пара, али су нам Руси изашли у сусрет и понудили половне. А нисмо једини који од Руса узимају половну опрему. Све ми се чини, можда грешим, да је у пројекцији НАТО одбране за Хрвате није било места у ваздуху, па се рачуна на борбене хеликоптере више него на авионе. Можда грешим. Румуни комбинују са половњацима, нешто су и Бугари су у игри са половњацима, јер они су у првој линији одбране НАТО пакта од Русије. Мађари су друга, а Хрвати и Словенци су трећа линија, каже за Ало.рс ваздухопловни публициста Данко Боројевић, аутор књиге о ратноим ваздухопловствима бивших југословенских земаља-

„ Да додам још нешто. Хрватска политичка елита перцепира Србију за главног противника. С друге стране НАТО доктрина Србију не препознаје као противника, напротив будући да је Србија окружена државама НАТО и по њима на овом подручју нема претњи високог ризика.. Самим тим, у НАТО доктрини ХВ нема улогу за ово подручје војишта већ је предвиђена да се употреби искључиво према Русима, што поједни политички кругови у Загребу никако не прихватају, додаје Боројевић за Ало.

Извор: Ало.рс/А.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ