Србија

ПОСЛАНИЦИ ИЗГЛАСАЛИ! Уведена доживотна робија!

Предвиђене су и строже казне за повратнике учинилаца кривичних дела.

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене Kривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације „Тијана Јурић“ који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

Та дела су убиства представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризам..

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора.

У складу са иницијативом Фондације „Тијана Јурић“ предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом – за оне који су осуђени због убиства деце, трудница и немоћних лица.

Предвиђене су и строже казне за повратнике учинилаца кривичних дела.

Пооштравају се казне за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утаја, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, напад на службено лице у тренутку вршења службене радње, учествовање у групи која спречава службено лице у вршењу службене радње и насилничко понашање на спортским утакмицама.

Измене и допуне усклађене су с међународним телом које поставља глобалне стандарде у области борбе против прања новца и борбе против тероризма.

Уводи се и ново кривично дело – напад на адвокате, што је у складу са предлогом Адвокатске коморе Србије.

Гласању је присуствовао оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић. Гласање у сали прати и оснивач Фондације Игор Јурић, који је добио аплауз присутних посланика.

Извор: Ало.рс/ Тањуг/ М. И

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ