Србија

ДАНАС ЈЕ ЛЕТЊИ СВЕТИ НИКОЛА: На његов дан ове ствари никако не треба да радите! Ко је болестан – мора рећи једну ствар!

Никољдан, најчешчћа слава код Срба прославља се 19. децембра, а 22. маја слави се дан када су мошти овог светитеља пренете из Мире у Бари. За разлику од зимског Никољдана, данашњи празник познат је и као летњи Никољдан.

Овај светитељ родио се у Патари, у Ликији, као син јединац богатих родитеља. Kад су му родитељи умрли, своје богато наследство разделио је сиротињи и посветио се свештеничком позиву. Био је борац за истину и правду, помагао је болесним, сиротим, немоћним. Још за живота сматрали су га светитељем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Веровало се да снагом своје молитве може да стишава или изазива морске буре, спасава насукане лађе и бродове због чега је сматран као „највећа сила на мору“.

Светитељ који је до дубоке старости управљао црквом као архиепископ и помагао народу умро је 19. децембра 345. године. Његово тело је сахрањено у саборној цркви мирликијске митрополије. На његов гроб довођени су болесни, који би се потом излечили. У 11. веку, када су Турци освојили Малу Азију и град Мир, пренете су и његове мошти, а и том приликом десила су се многа чудеса.

Kако је Свети Никола кришом, обично ноћу, даривао све којима је помоћ потребна, из тога се развила и легенда о Санта Kлаусу, Деда Мразу. Обично се за зимски Никољдан деци у чизму остављају поклони, дар Светог Николе, а негде је тај обичај задржан и за летњи празник. Довољне су и ситнице које би обрадовале малишане.

Хришћани верују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Према предању, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Током векова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина.

Данас, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Извор: Ало.рс/ М. И.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ