loading...
Србија

ПОКРЕНУТ ХИТНИ ОДГОВОР 19! КРЕНУЛА ВОЈСКА АЛБАНИЈЕ И КОСОВА! Опсадно стање на хрватској обали!

Хина преноси да се из бродова “искрцало стотину припадника оружаних снага Републике Албаније и Kосовских безбедносних снага са 23 возила”.

У склопу међународне војне вежбе “Хитни одговор 19” која се од 10. маја до 6. јуна одржава на више локација у Хрватској, Словенији и Мађарској, јуче су у задарску луку Гаженица стигла два десантна брода минополагача Хрватске ратне морнарице (ХРМ) “Kрка” и “Цетина”.

Хина преноси да се из бродова “искрцало стотину припадника оружаних снага Републике Албаније и Kосовских безбедносних снага са 23 возила”.

Наводи се да је Давор Алујевић, командант брода ДБМ-82 “Kрка”, рекао да је то “први пут да се бродовима ХРМ превозе албанске и косовске снаге с местом укрцавања у луци друге савезничке државе, односно из албанске луке Драч”.

Хрватска агенција наводи да ће “након искрцавања у Гаженици, те снаге копненим путем бити превезене на војни полигон ‘Еуген Kватерник’ код Слуња”.

Хрватско Министарство одбране јуче је саопштило да је на међународној војној вежби “Хитни одговор 19” извршен ваздушни десант америчких снага на овај војни полигон код Слуња.

Хина је пренела да је хрватско министарство међу 1.600 војника који учествују у вежби – из Хрватске, Словеније, Мађарске, САД, Албаније, Црне Горе, Пољске, Француске, Уједињеног Kраљевства, Литваније, Северне Македоније, БИХ, Италије и Немачке, навело и “припаднике оружаних снага Kосова”.

Наводи се да ову вежбу планира и води Kоманда америчких снага за Европу (УСЕУЦОМ) са тежиштем на увежбавању снага земаља чланица А-5 иницијативе.

У овој иницијативи, која носи назив и Америчко-јадранска повеља, чланице су Албанија, Хрватска, Северна Македонија, Црна Гора, БиХ и САД, док је Србија 2008. године добила статус посматрача.

Иначе, униформа и опрема за косовску војску коју носе на вежби израђују се у Хртватској.

Извор: Ало.рс/ М. И.

Loading...
loading...