Свет

РУСИЈА УЛАЗИ У ЕУ?! Он је будући владар Европе, Вучићев и Путинов пријатељ, и најавио је потпуни колапс досадашњег поретка у свету

Шеф италијанске десничарске Лиге Матео Салвини окупио је представнике десетак националистичких странака на скупу за европске изборе који се одржавају у недељу 26. маја.

Матео Салвини који је такође и италијански вице премијер и министар унутрашњих послова последњих недеља је имао више изборних скупова, и неуморно позивао гласаче да се мобилизују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Помогните нам да постанемо прва партија у Европи, да поново узмено кључеве наше куће. Европски избори су референдум између живота и смрти, прошлости и будућности, између једне слободне Европе и исламске државе засноване на страху“, рекао је он и назвао оне који апстинирају саучесницима Ангеле Меркел, Емануела Макрона, и америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша.

Званични Рим, под вођством Салвинија, поручује да Турској није место у ЕУ, јер та земља нема ништа заједничко са Европским нацијама, али да је Русија добродошла као чланица ЕУ, јер дели историју и културу Европе.

Италијански потпредседник владе и према анкетама тренутно најпопуларнији политичар у Италији Матео Салвини одавно је познат као критичар турских настојања да уђу Еуропску Унију. Недавно је јавно изјавио да Турска „нема ништа заједничко са Еуропом“, и да никад не би требало да јој се дозволи приступање ЕУ.

Салвини је истовремено изјавио да би уместо Турске радије видео Русију као чланицу Еуропске Уније.

„Деценијама трошимо милијарде евра како бисмо убедили Турке да уђу у ЕУ, упркост томе што Турска нема никакве везе с Еуропом“, истакао је Салвини осврћућу се на чињеницу да Турска има само своје 3% терориторије у Европи, а 97% у Азији, као и да се радио о предоминантно исламској земљи.

„Уместо да подупиремо идеју турског уласка у ЕУ, искрено бих радије волео да видим Русију у еуропском друштву. Русија нам је пуно ближа по питању историје, културе, привреде и традиције.“

Салвини се осврнуо и на питање еуропских санкција Русији.

„Мој став је увек био јасан, санкције Русији су бескорисне, ако не и штетне за италијанску привреду и решавање проблема који постоје на нашем континенту.“

Подсетимо, Салвини се пре неколико дана састао и са председнико Србије Александртом Вучићем.

„Питао сам отворено и конкретно и он је рекао: ‘Видећете и у мојој изјави и мом саопштењу – и сада вам кажем: рачунајте на Италију, рачунајте на мене лично, имате огромну подршку за европски пут и ми ћемо тражити брзи пријем Србије у ЕУ’. Ово што сам рекао је цитат“, рекао је Вучић српским новинарима.

Вучић је додао да је Салвини рекао да ће се за то залагати на сваком месту и без чекања да се заврше избори за Европски парламент, односно формирање новог Европског савета и Европске комисије.

„Србија ће у сваком тренутку моћи да рачуна на истинску и искрену подршку Италије“, рекао је Вучић.

„Рекао сам му да када дођу поруке из Европе – ‘не желимо проширење’ – да је то и нашим људима у Србији – нисам то од њега крио – лош сигнал. Наши људи се после таквих порука лоше осећају и реагују супротно ономе што би Европа желела да види. И онда се неки људи чуде зашто популарност Европе није на онаквом нивоу како би они желели. Тражио сам да се види јаснија подршка Србији и да ће грађани Србије, као лојални људи, показати ту врсту лојалности и према ЕУ на набољи могући начин“, рекао је Вучић.

Мислим да је то Салвини и те како разумео, додао је Вучић.

Са Салвинијем, у овом тренутку, како каже, најзначајнијом и најпопуларнијом фиргуром у италијанском политичком животу, разговарао је о неколико важних ствари.

Обојица су констатовали да су билатерални односи добри са четири милијарде и 200 милиона евра трговинске размене.

„Италија је наш други спољнотрговински партнер и верујемо да то можемо још да унапредимо“, истиче Вучић.

Kаже и да су разговарали и о великом броју наших грађана који живе на северу Италије.

Вучић је позвао Салвинија да посети Београд после окончања избора за Европски парламент.

Лист Република очекује да ће Салвини остварити добар резултат али се пита шта ће урадити са својим будућим местима у Европском парламенту у Стразбуру, сматарајући да неће моћи да формира саве за другим националистичким странкама. Република указује да су Салвинију прве окренуле леђа партије које његова Лига сматра својим саговорницима, аустријска, баварска и финска десница. Између њих су бројне разлике, као на пример око односа према Русији. Ле Пен и Салвини су блиски Москви док су суверенистичке странке бивших комунистичких земаља алергични према Русији, наводи лист.

Такође постоје разлике између немачког десничарског АфД-а који ће бити присутан у Милану и Салвинијеве странке,посебно око односа према избеглицама. На приме један од вођа АфД-а Јерг Мојтен не жели да прихвати ни једног избеглицу док Салвини жели да се избеглице распореде по Европи. Салвини увиђа разлике, али их умањује.

Према новијим анкетама Лига ће добити 26 европосланика, што је 20 више него што има сада, француска РН 20, пет више него раније и АфД 11, односно десет више него пре. ; Друге, мање партије, од којих неке нису сигурне да ће освојити место у Европском парламенту, као што је бугарска Воља или словачка Сме Родина којој се предвиђа једно место, такође ће доћи у Милано. ; Међутим биће уочљив изостанак премијер мађарске национално конзервативне партије Викотра Орбана који је обећао Салвинију сарадњу после избора али одбија сваки савез са Ле Пеновом, као и пољске партија Право и правда, иако је Салвини путовао у Варшаву у јануару.

Шеф изборне листе аустријске Слободарске партије (ФПО) за европске изборе Харалд Вилимски отказао је долазак у Милано у јеку кризе која потреса земљи око скривеног видео снимка вође партије али ће га заменити европосланик Јерг Мајер.

Извор: Ало.рс/Д.Н.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ