loading...
Регион Србија

БОМБА У РЕГИОНУ! Приштина уводи таксе Албанији!

Рок два месеца

Председник Привредне коморе Тиране, Николин Јака, тврди да је Приштина најавила да ће, ако Албанија у наредна два месеца не укине препреке за несметани извоз брашна, пива и кромпира са Косова, Тирани наметнути 100 одсто увећане таксе на албанске производе.

Према писању приштинске Газете Еxпрес, до оваквог развоја догадјаја дошло је на јуче одржаном састанку о трговинским олакшицама за Приштини, па је уместо договора дошло малтене до ултиматума под претњом трговинског рата, какав је Приштина наметнула Београду, 21. новембра прошле године.

Јака, наводи Еxпрес, објашњава да се албанска влада површно ангажовала на уводјењу олакшица Приштини на извоз одредјених производа у Албанију, па је тзв. Косово наводно изгубило стрпљење.

“Ако Албанија не уклони извозне препреке за брашно, пиво и кромпир у наредна два месеца, косовска влада ће применити реципроцитет у трговинским односима с Албанијом, најављујући 100-постотни порез на албанске производе”, казао је Јака.

Подсетио је да су се привремене приштинске институције обавезале да ће уклонити све препреке на увоз из Албаније, али да албанска влада није испунила своје обавезе према Приштини.

Наводи се да је, Албанија је на другом месту, иза Србије о, како се наводи, трговинским ограничењима према Приштини.

Трговински односи измедју Албаније и Косова су еволуирали, али у корист Албаније, пише Еxпрес и додаје да је према подацима ИНСТАТ-а Приштина рангирана као друга по величини извозна дестинација у Албанију, после Италије.

Извор: АЛО.рс/Тањуг

Loading...
loading...