Свет Србија

СПРЕМАЈУ НАМ СЕ ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ, ДУГЕ СУШЕ И РАЗОРНЕ ОЛУЈЕ! Најновија ЛЕТЊА прогноза за Европу је права катастрофа

Пред нама је лето са опасним топлотним таласима, дугим сушним периодима и временским непогодама, објавио је метеролошки сервис „AccuWeather“ у својој дугорочној прогнози за целу Европу.

Балканско полуострво

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док ће суво и врело време доминирати већим делом Европе, Балканском полуострву прете невремена са грмљавином. Иако регион неће бити имун на топлотне таласе, екстремне врелине ће бити ограничене на одређене области.

Непогоде са грмљавином са Медитерана и источне Европе ће угрозити област од Грчке до Србије, Румунију и Бугарску. Грмљавине ће се претежно наступати у поподневним и вечерњим сатима, уз повећан ризик од олујног ветра, града и бујица. Олује ће се често ширити ка западу, доносећи олујно време у Италију.

Западна и централна Европа

Пиринејско полуострво ће бити погођено растућим врућинама уз врло мало падавина већ од јуна. Област од Португала и Шпаније до Мађарске и Пољске ће бити погођена дугим топлотним таласима. Паклене врућине ће почети у јуну и трајаће дуже него прошлог лета када су рекордне температуре забележене у Португалу, Белгији, Холандији, Немачкој и на Скандинавском полуострву. Чак и када топлотни талас спласне, температуре ће се кратко задржати око нормале пре него што поново достигну опасне висине.

Интензивне врућине и дуги сушни периоди повећаће ризик од пожара у већини западне и централне Европе. Најугроженија ће бити подручја између северног Португала и северне Шпаније, као и од Алпа до Немачке и Чешке.

Топлотни удар у унутрашњости Европе

Суво и сунчано време ће доминирати у Ирској, јужном делу Велике Британије и северној Француској. Кратки топлотни таласи ће трајати око три дана пре него што хладнији ветар донесе освежење. Температуре ће углавном бити изнад просека од јуна до августа, али ће најјачи топлотни удар погодити унутрашњост Европе.

Како лето одмиче, суво време са повишеним температурама уз велику количину дневног сунца могу довеси до суша које би оштетиле усеве.

За разлику од прошлог лета када ја била погођена екстремним температурама и пожарима, Скандинавија ће у наредним месецима моћи да очекује типичније време за то доба године. Паклене врућине ће заобићи и источну Европу, мада би температуре могле да достигну и 38 степени средином лета. Област од јужне Литваније до западне Украјине има највише шансе да буде погођена великим врућинама, док се олује са грмљавином могу повремено очекивати у јужној Белорусији, Украјини и Молдавији.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс/Ало.рс/М.Ч.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ