Србија

ДАЧИЋ НА РТС-У НАКОН ПРЕЖИВЉЕНОГ НАПАДА! Ударио по Албанцима чим се вратио! Неће им бити добро када чују његове речи!

Дачић је навео да се у посете многим земљама с којима Србија обнавља односе није ишло и по више деценија.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је наишао на велико разумевање по питању косовског питања у седам афричких земаља које је недавно посетио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је одмах на почетку рекао и да је његов посао да обезбеди да више ниједна земља не призна Kосово.

„Ићи ћу свуда, јер је то мој посао“, рекао је Дачић за РТС.

„Африка је за нас веома важна, има 54 чланице Уједињених нација од 193. То су наше традиционално пријатељске земље још из времена Тита и Југославије, али тамо нико није био по десет, 20, 30 година… Подржавам наше стратешко опредељење за чланство у Европској унији, али сматрам да је у овом тренутку и наш стратешки интерес да се боримо за одржавање територијалног интегритета и суверенитета“, рекао је Дачић за РТС

Он је додао да се са афричким земљама мора разговарати како би оне биле упознате са ставовима Србије по питању Kосова.

Дачић каже да косовски министар спољних послова такође делује на територији Африке и да је у Kонго послао приватни авион с пола милиона долара, након што је тамо изабран нови председник

Минстар каже да је Танзанија потпуно увидела ситуацију и да је одлучила да више неће гласати за Kосово када је у питању чланство у међународним организацијама.

Слична ситуација, како каже, догодила се и у Kонгу, где је нови председник дао „чврсту реч“ да неће признати једнострано проглашену независност Kосова и да неће мењати став.

Того и Гана, како каже Дачић, такође су веома свесне целе ситуације.

Дачићу је у Сомалији речено да сматрају да је одлука прелазне владе из 2010. године о признању косовске независности неважећа.

Током Дачићеве посете Могадишу, у граду се догодио терористички напад.

„За време тог састанка, који је био веома повољан за нас, десио се терористички напад, али сам ја у том тренутку говорио и једноставно наставио. Они су се фрапирали нашом одлуком, јер су, на пример, Енглези долазили на састанке у панциру и шлемовима. Ја сам му рекао да се не узбуђује што се нас тиче, јер смо ми навикли на то. Преживели смо ми и много теже случајеве него овај терористички напад“, рекао је Дачић.

Додао је да остаје да се види шта ће се дешавати, јер сматра да се ствари које нису решаване, како каже, по 20 или 30 година, не могу решавати у току једне посете.

 

Иѕвор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ