Србија

СРБИЈА ДОБИЈА НЕБЕСКЕ ЗВЕРИ: Са француским „суперпумама“ постајемо ВАЗДУХОПЛОВНА СИЛА!

Модернизацију флоте транспортних хеликоптера Србија ће заокружити током предстојеће посете француског председника Емануела Макрона у јулу ове године!

Kорисник ових моћних машина биће МУП Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако се незванично сазнаје, током посете француског председника Макрона очекује се потписивање уговора за набавку три Ербасове летелице „Х215 суперпума“.

Ова сазнања потврђује и војни аналитичар Александар Радић и наводи да је стара недоумица чије летелице набавити пресечена одлуком да се набаве летелице са истока и запада: руски Ми-17 и „Ербасове“ „супер пуме“.

Иако се ради о мањој количини технике, односно о шест хеликоптера оба типа, очекује се да ће они знатно унапредити капацитете Србије да се бори са природним катастрофама и омогући брз транспорт снагама безбедности, јер су се ове летелице показале као неопходне у случају пожара, поплава, снежних сметова и других ванредних ситуација.

Из Русије су 2016. године набављена два робусна М-17В за Војску Србије. У међувремену су наручена још три примерка која ће стићи почетком 2020.

Што се тиче плаћања, за нову технику новац је обезбеђен, а у буџету за 2019. дефинисано је да ће и ове и у наредне две године полиција за набавку хеликоптера добити 9,8 милијарди динара.

Издатак за војне хеликоптере је поверљив, али орјентационо може да се процени да цена није много већа од износа од 25,3 милиона евра, колико је дато за два Ми-17В-5 набављена 2016. године. Балканска безбедносна мрежа наводи да дилеме шта изабрати сада више нема, јер ће обе летелице носити заставу Србије.

Стари хеликоптери совјетске производње Ми-8 још лете.

Изнад Ниша на војној паради летела су два комада. Оба ове године пуне 39 година, али ће послужити до доласка нових летелица.

Одлагање

Иначе, више од 14 година у Србији трајала је дилема о томе како модернизовати флоту транспортних хеликоптера.

У амбијенту одлагања решења дочекане су катастрофалне поплаве у региону 2014, када су на хиљаде људи остале одсечене од света.

Хеликоптерске посаде војске и полиције уз помоћ колега из региона и света уз надљудске напоре пребацивале су унесрећене, достављале храну, воду, лекове и спасилачке тимове. Главни ограничавајући фактор је застарелост и неадекватност опреме постојећих летелица.

Рат изнеле старе добре осмице

Рат су на себи изнеле старе добре осмице ( Ми-8) – од 93 набављена примерка пред рат, у РВ и ПВО преостало је 81 комада. навбавка нових транспортних хеликоптера поново је озбиљно отворена тек планом приоритетног опремања Војске Србје и Црне Горе за 2005, када је предвиђено да се проведе ремонт два постојећа Ми-17 и да се набаве додатни уређаји за летење у сложеним метеоролшким условима за износ од три милиона долара, затаим да се у следећем кораку набаве четири половна Ми-8 са 50 одсто ресурса за шест милиона долара и два санитетска Ми-17, такође половна, са 50 одсто ресурса за пет милиона долара, затим да се обнови линија за ремонт Ми-8.

 

Извор: Srbija Danas.com/ Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ