Србија

ТАЧИ ПРИПАЈА КОСОВО АЛБАНИЈИ! НАЈАВИО СТРАВИЧНЕ ПРОМЕНЕ: Ускоро ћемо живети у новој држави!

Тачи је и овом приликом поновио своје виђење идеје „корекције граница“, за коју је навео да је његово „животно обећање и залагање“, а то је припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе Kосову

„У блиској будућности заједно ћемо живети у једној заједничкој држави Kосово-Албанија“, поручио је косовски председник Хашим Тачи из Албаније, преноси „Kосова прес“. Тачи је уједно поновио и своје „животно обећање“ о припајању Прешева, Бујановца и Медвеђе Kосову. Ипак, обе идеје косовског председника су у супротности са уставом Kосова на снази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ви сте били заједно у ратним рововима и заједно ћемо живети на слободи и заједно ћемо живети у блиској будућности у једној заједничкој држави Kосово-Албанија. Будите сигурни да је веома лако остварење сна да имамо један безгранични простор између Kосова и Албаније, него што је био изазов удаљења Србије са Kосова и ово ће се десити“, изјавио је Тачи у данашњем обраћању грађанима Хаса у Албанији, наводи „Kосова прес“.

Тачи је и овом приликом поновио своје виђење идеје „корекције граница“, за коју је навео да је његово „животно обећање и залагање“, а то је припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе Kосову.

Поручио је да су „Албанци неправедно подељени и да треба да се уједине“. Рекао је да је дошао тренутак да се паметно ради, што подразумева „уклањање граничних тачака“ које су, како је Тачи навео, „неправедно наметнуте“, преноси „Kосова прес“.

Међутим, изјаве о припајању „Прешевске долине“, као и заједничкој држави Kосово-Албанија у супротности су са одредбама врховног правног акта Kосова.

Наиме, у првом члану косовског устава стоји да „република Kосово нема никакве територијалне захтеве према било којој држави или делу државе, нити ће тражити уједињење са било којом државом или делом државе“.

Kако би косовски председник успео да реализује идеје о „заједничкој држави“ и „припајању“ на законит начин, неопходна је промена ове уставне одредбе, преноси „Kоссев“.

Члан 65 став 2 предвиђа да „скупштина Kосова на основу две трећине гласова свих посланика мења устав, укључујући и две трећине (2/3) свих посланика који заузимају места резервисана и загарантована за представнике заједница које нису већина на Kосову“.

Из овога произилази да Тачијеве идеје није могуће спровести, а да се тиме не прекрши косовски устав, без подршке посланика из редова српске заједнице.

 

Извор: rs.sputniknews.com/ Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ