Регион

„БУКВАЛНО СУ ЦРТАЛИ ГРАНИЦЕ, МУСЛИМАНИМА НИШТА НЕ БИ ОСТАЛО“ Месић открио шта су се договарали Милошевић и Туђман!

Стјепан Месић, последњи председник Председништва СФРЈ и касније председник Хрватске, после 28 година открива шта су се тачно Слободан Милошевић и Фрањо Туђман договорили на састанку у Карађорђеву 1991. Њих двојица су, како каже, том приликом цртали нове границе, а пре свега шта ће од Босне и Херцеговине припасти Србији, а шта Хрватској.

– Била би то класична подела на етничким основама, муслиманима нису хтели ништа да оставе – објашњава Месић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЗАБОРАВАН ИЛИ…

Како каже, добра страна тог договора је била то што би били избегнути велики сукоби између Срба и Хрвата.

– Договор у Карађорђеву је био да Хрватска добије бановинске границе из 1939. године, уз минималне корекције, плус Цазин, Кладушу и Бихаћ – наводи Месић, уз тврдњу да он није желео да буде део такве политике.

Некадашњи функционер СПС и пријатељ Слободана Милошевића Урош Шуваковић истиче да бивши хрватски председник Месић заборавља шта је причао деведесетих, па сада прича другу причу.

– То је био тајни састанак којем ја нисам присуствовао. Месић је 1991. изјавио да је испунио задатак, па Југославије више нема. Он је упропастио Југославију, био је један од кључних актера разбијања те државе по налогу страних обавештајних служби – подвлачи Шуваковић.

Некадашњи председник Савезне владе СРЈ Момир Булатовић рекао је да је реч о геополитичким играма двојице председника.

– Та идеја Туђмана и Милошевића није озваничена ни на једној међународној конференцији, тако да је тешко говорити шта су били њихови интерни разговори. Милошевић је разумео потребу за стварањем независне хрватске државе, али је имао проблем са положајем Срба у свему томе – објашњава Булатовић.

„Није тачно да сам растурио Југославију“

Месић је рекао да су њега без разлога оптужили за растурање Југославије.

– Само покварени политичари и људи то причају. Ништа у федерацији није функционисало. Били су блокирани Председништво, Скупштина, Уставни суд, све институције… Југославију су одржавали Тито са харизмом ратног победника, вишенационална партија и на крају вишенационална армија – каже Месић.

Он тврди да је Милошевић обмануо пре свега Србе.

– Није рекао да гради „велику Србију“, он је рекао: „Срби, живели сте у једној држави и живећете у једној држави“. Другим речима, узмите оружје и донесите мираз, па ћете живети у истој држави. Мој предлог је био да се избегне рат јер је он већ почео са побуном у Хрватској. Предложио сам да конститутивни елементи Југославије прогласе самосталност и да исти час потпишемо конфедерални споразум. У Србији Милошевићу нико не приговара за то што је Србе увео у рат, приговарају му што није победио у рату – прича Месић.

СУШТИНА ОДНОСА

Према речима адвоката Томе Филе, Туђман се плашио Милошевића, то је била суштина њиховог односа.

– Знам за причу да је постојала нека салвета где су Туђман и Милошевић нешто вукли линије, па делили Босну, ово и оно, али знам да је Милошевић рекао да је то све било неозбиљно. Дефинитивно је Милошевић мислио да може да опстане само Србија, а Туђман га се плашио – истиче Фила.

Подржао Пуповца због толеранције

Месић је објаснио и зашто је пре неколико дана подржао српску листу Милорада Пуповца на изборима за Европски парламент у Хрватској.

– Иако се код нас доста осећа послератна атмосфера, која је требало да буде давно заборављена, потребно је да Хрвате покажемо као толерантне, да уважавају све грађане. За Хрватску би било добро да један Србин буде изгласан за посланика у ЕП – рекао је он.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су Месићеве изјаве изречене са намером да наштети Србији, а да је заправо Хрватска кривац за распад заједничке државе.

– По Уставу Југославије, конститутивни народи су имали право на самоопредељење. Српски народ у Југославији, било да је живео у Хрватској, у БиХ, или било којој југословенској републици или административној јединици, имао је право да се уједини са Србијом или да остане у оквиру Југославије. Не ради се ни о каквом стварању велике Србије, већ о праву српског народа да заштити оно што му је остало од победе у Првом и Другом светском рату. Месић пројектује кривицу на Србију, док су Југославију заправо срушили хрватски сепаратизам и неоусташтво – подвлачи Анђелковић.

Извор: Српски телеграф; Д.К.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ