Србија

КРАЈ ЗА БАХАТЕ ВОЗАЧЕ! Ако данас направите овај прекршај, платићете КАЗНУ ОД 25.000 ДИНАРА!

Возаче у Београду од данас очекују веће казне за кретање, заустављање и паркирање на пешачким прелазима, бициклистичким стазама, шинама и зеленим површинама. Да ли је то начин да се несавесни возачи дисциплинују, а проблем паркирања реши?

Пронаћи у главном граду слободно паркинг место често је права уметност па многи, ако им то не пође за руком, стану где стигну. То им највише замерају пешаци и истичу где им паркирање највише смета.

Такви возачки манири и до сада су били кажњиви. Сада знатно строже. За заустављање возила на шинама или пешачким прелазима казна – 25.000 динара, која ће важити и за жуту траку. За јавне зелене површине потребно је одвојити различите суме новца.

Помоћник начелника београдске Комуналне полиције Ранко Шекуларац објаснио је да се то зелене јавне површине које се налазе у зони пешачких објеката, јавних објеката, река, приобаља, језера, као и у зони дрвореда, односно у зони стамбених и пословних објеката.

– Зелена површина у зони трга и пјацете је дефинитивно зелена површина која ће бити санкционисна износом од 25.000 динара, док ће зелена површина у неком интерблоковском простору или простору стамбених зграда бити санкционисана износом од 5.000 динара – рекао је Шекуларац за РТС.

Казна за овако паркирано возило за физичка лица сада је 25.000 динара, а да је у питању аутомобил правног лица та казна била би 50.000 динара. Ако би аутомобил однео паук, трошкова би били и већи.

Од висине казне битнија је извесност да ће она заиста бити плаћена, сматра професор Саобраћајног факултета. Упућени тврде да је важно и да се комунални полицајци држе свог рејона и додају да је аутомобил на коловозу искључиво у надлежности Саобраћајне али не и Комуналне полиције.

– Ако ви имате малу извесност да ће казна бити плаћена ма колико она висока била, тешко да ће велики број корисника одустати од тадашњег начина понашања. Велики број возила која су непрописно паркирана су последица тог повећања броја возила, односно, вероватно је то и последица повећања броја становника у Београду за шта Београд претпостављам са овом инфраструктуром коју има није био баш потпуно спреман – каже Владимир Чуљковић, професор Саобраћајног факултета.

Паркирањем се мора управљати, сматрају стручњаци и истичу да је потребно проблем зауставити на нивоу на којем је сада, а онда приступити његовом решавању.

Извор: РТС; Д.К.

Loading...