Србија

Полиција интензивно трага за Јанковићем! Претражује се дунавски насип, а сада се сумња: Починио још једно УБИСТВО!

Починио злочин на очи двоје деце

Ни трага ни гласа од бруталног убице који је пре четири дана мацолом убио жену и њене родитеље у новосадском насељу Телеп. Вулканизер Горан Јанковић (37), наочиглед своја два сина, од три и 10 година, мацолом је убио жену Мирјану (32), таста Бранислава (63) и ташту Наду (57) Пајић и после тога као у земљу да је пропао!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција интензивно претражује дунавски насип од Новог Сада до Ветерника, Футога и Бегеча због сумње да је убица после монструозног злочина извршио самоубиство! Истовремено, елиминацијом могућих јатака, који троструком убици могу да пруже уточиште, полиција покушава да му уђе у траг.

– Кућа у Улици Петефи Шандора 156 б у којој се догодио стравичан злочин, као и кућа у Ветерничкој 51, у којој је живео Горан под будним су оком полиције. Широм Новог Сада и околине распоређени су полицајци спремни за акцију хапшења уколико буде откривено скровиште убице. Дигнут је на ноге читав полицијски корпус, а ангажоване су и колеге из околних места која припадају полицијској Управи Нови Сад – каже наш извор близак истрази.

– Могуће је да је дигао руку на себе када је схватио шта је урадио, као и да му за то прети 40 година робије! То је један од могућих сценарија, мада постоји могућност да је илегално прешао границу и да се крије код родбине или пријатеља у Херцеговини, одакле је родом – прича наш извор.

Аутономни женски центар поводом овог случаја изражава сумњу у обученост запослених у надлежним институцијама да правилно процене ризике и праве разлику између ниског и високог степена ризика. Две недеље пре ове трагедије Мирјана је заједно с децом напустила Горана и пријавила га за насиље. Њему је тада изречена забрана приласка и контакта, а поднета је и кривична пријава за насиље у породици.

– Да ли је у овом случају био процењен висок ризик од наступања смртног исхода насиља? Ако јесте, зашто надлежне институције нису притвориле насилника, већ су се ослониле на мере из Закона о спречавању насиља у породици, који треба примењивати превентивно у случајевима ниског ризика? Да ли је полиција приликом процене ризика имала у виду чињеницу да осумњичени има пријаву за илегално поседовање оружја и да ли му је то оружје одузето? Ако у овом случају није процењен висок ризик од смртног исхода насиља, зашто није? Овај случај, као и други слични, поново пред нас ставља питање о томе да ли су запослени у надлежним институцијама обучени да ваљано процене ризике и да праве разлику између ниског и високог степена ризика? – само су нека од питања Аутономног женског центра, који је надлежним министарствима предлагао формирање експертске радне групе која би допринела да број злочина буде смањен.

– На основу анализе сваког конкретног случаја злочина, мотивисаног мржњом према женама, стручна група би утврдила где су учињени пропусти и дала препоруке за поступање надлежних институција, како би се спречило да друге жене буду убијене! – каже Александра Несторов из Аутономног женског центра.

– Годинама указујемо на важност адекватне процене ризика. Истраживања потврђују да љубомора насилиника, одлука да жртве напусте мужа или партнера, као и поседовање оружја вишеструко повећавају ризик од убистава жена. Реагујте пре злочина, не после! – упозорава Ведрана Лацмановић из Аутономног женског центра.

Кућа породице Пајић у улици Петефи Шандора у Новом Саду завијена је у црно. Рођаци Пајића још не знају када ће Мирјана, Бранислав и Нада бити сахрањени, јер су њихова тела још на обдукцији.

Извор: С. Џ. С./Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ