Србија

На поруку мира Приштина одговорила РАТОМ: Мађари кренули да заштите Србе, али их је команда вратила – ЗАШТО?

По тумачењу Дрецуна, два момента додатно отежавају ситуацију

Милован Дрецун скреће пажњу да је Приштина јучерашњом акцијом послала поруку Београду да не жели дијалог ни помирење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Председник Србије и Влада су из Скупштине послали снажну поруку Албанцима и међународној заједници да ми желимо да се разговори наставе, да желимо да се косметски проблем решава на миран начин и да се створе услови за историјско помирење Срба и Албанаца. И добили смо одговор: на ту нашу поруку мира они су одговорили бруталном акцијом, при чему су лансирали разне дезинформације и покушавали да натерају народ да се повуче у Србији уз сву причу да је издаја у Београду – упозорава Дрецун, који поруку Приштине тумачи и као намеру да се доврши етничко чишћење.

Он такође указује на необично понашање Кфора, јер је, наводи, мађарски контингент кренуо да заустави акцију тзв. косовске полиције али их је команда вратила у базу. Притом, подсећа он, Кфор има мандат и обавезу да заштити српски народ.

По тумачењу Дрецуна, два момента додатно отежавају ситуацију: један је што постоји одлучност Запада да притисцима натера Србију да призна самопроглашену независност Косова, а други што Приштина — опет уз подршку западних ментора —покушава да једностраним потезима и противправним деловањем успостави тзв. нову реланост у којој ће Албанцима све бити дозвољено.

– Они нас навикавају на ту нову реалност у којој је само битно да се Србија натера да призна самопроглашену независност Косова или ће уследити нове акције. Али да искористим прилику да поручим Тачију и свима у међународној заједници да веома озбиљно и без икакве дилеме схвате поруке које им је ових дана посла државни врх Србије: ако Албанци покушају да направе нови погром над српским народом ми то нећемо дозволити, без обзира што се НАТО налази на КиМ – истакао је председник Одбора за КиМ.

Човић упозорава да ће Албанци покушати да кроз причу о борби против криминала и корупције узнемиравају српску националну заједницу с намером да наставе етничко чишћење, истичући да Србија треба да буде спремна „и на најгору варијанту“ неке нове инцидентне ситуације, али додаје да су прошла времена када би неко бомбардовао Србију.

Уз оцену да је капацитет Србије за реаговање на КиМ у кризним ситуацијама значајно ограничен, Дрецун каже да наша власт ипак има могућности да што директно, што индиректно утиче на процесе.

– Директан утицај остварујемо преко српског народа и зато је веома битно да се одржи јединство српског народа. С друге стране, Србија врши снажне дипломатске активности према пријатељским земљама као што су Русија, Кина и друге али и према земљама које имају утицаја на Приштину и имају своје континегнте у саставу Кфора и које могу да утичу на понашање Албанаца и без чије прећутне сагласности овакве акције каква је била ова не би биле могуће – објашњава саговорник.

Такође, према његовом мишљењу, Србија има могућност да пошаље „превентивно упозорење“ на основу сада већ ојачаних сопствених одбрмабених капацитета.

– Није једноставно одлучити се за употребу тих капацитета. Подизање нивоа борбене готовости треба да буде довољно упозорење да Албанци не наставе са ескалацијом – наводи Дрецун и понавља упозорење Тачију да се „не крије иза НАТО“.

– Неће га ни НАТО ни нико заштитити ако покуша да направи нови погром над српским народом. Мој став је био да пошаљемо упозорење и НАТО-у да у случају да они не могу да заштите српски народ не помишљају да дођу у сукоб са нама. Нису више исте околности – каже он.

Човић сматра да би поводом последњег инцидента требало да реагује и генерални секретар УН с обзиром на напад на руског службеника Унмика. Дрецун се слаже да је тиме бачена рукавица Светској организацији, а додаје да би требало да реагује и Русија јер је пребијен њен држављанин.

– То је веома озбиљан инцидент који би могао да охрабри на даље нападе на Унмик и у том смислу би требало подстаћи неку акцију – наглашава Дрецун.

Извор: Srbijadanas.com/rs.spuntiknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ