Србија

НАТО СТВАРА ДРЖАВУ ОД ЦРНЕ ГОРЕ И КОСОВА: У Подгорицу стигао списак: Следи аутономија за градове, па УЈЕДИЊЕЊЕ!

Само један дан након драматичних догађаја, када су до зуба наоружани специјаци РОСУ упали на север Косова и Метохије, хапсили и тукли голоруке Србе, у Приштини су председника Владе Црне Горе Душка Марковића дочекали Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи и Слободан Вујичић.

Повод је светковина уприличена поводом отварања Развојног центра Црногораца Косова. Посета Марковића била је додатно „ојачана“ подршком званичне Подгорице за чланство лажне државе Косово у НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Косово је дом Црногораца и они су код куће – казао је Харадинај.

Након тога се обратио Душко Марковић.

– Црногорци на Косову и Албанци у Црној Гори су два стуба на којима стоји мост сарадње између наших држава и заједно ћемо се трудити да то не буде нестабилна балканска ћуприја, већ чврсти европски мост – казао је Марковић. – Косово и Црна Гора веома динамично развијају своје односе и своје партнерство. Ми се веома добро разумемо у плану реализације кључних циљева двеју земаља, а они су европски и евроатлантски. Црна Гора стоји на располагању нашим косовским пријатељима да им пренесе сва искуства у евроатлантском процесу. У разговорима са Харадинајем и другим лидерима са Косова, добио сам одлучне поруке да постоји снажна опредељеност за унапређење статуса, уставно признање Црногораца на Косову

Председник Удружења Црногораца Косова Слободан Вујичић поручио је да ће Развојни центар бити кућа свих Црногораца са Косова, и позвао Владу Црне Горе да појача економско присуство.

Посету Марковића Приштини осудио је део црногорске опозиције. Из Демократског фронта Милан Кнежевић, један од лидера, рекао је да уместо да председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Душко Марковић отпутују за Београд и искажу солидарност са страдањем српског народа на Косову и Метохији, Марковић путује за Приштину како би се срео са злочинцем Рамушом Харадинајем и на тај начин му пружио подршку за прогон Срба и Црногораца који не престају од 1999.

Кнежевић додаје да је готово невероватно да Ђукановић и Марковић не уочавају ове ОВК трендове и у Црној Гори, где се недавно са заставама ове злочиначке милитантне организације прослављала победа албанских странака у Тузима. Или кад су пре две недеље Албанци из Гусиња бацили крст у поток не дозвољавајући Српској православној цркви обнову Цркве Светог Василија, јасно шаљући поруку да је Гусиње све мање црногорски, а све више албански град.

– Очигледно да се регионални контекст Срба као дестабилизујућег фактора на Балкану, након срамне политичке пресуде у монтираном процесу „Државни удар“ сад преноси на јужну српску покрајину – упозорава Кнежевић.

– И док се „велика Албанија“ рађа пред нашим очима, само је питање тренутка кад ће представници албанских партија у Црној Гори истаћи захтев за аутономију градова у којима живе Албанци. Као што је недавно Бошњачко национално веће презентовало пројекат Републике Санџак. Црногорски режим отворено учествује у издаји интереса већинског државотворног српског и црногорског народа.

У Подгорици се у среду чула незванична прича да је једна од тема разговора Марковића и Харадинаја била изручење припадника ВЈ који су 1999. године на Косову и Метохији бранили народ од НАТО агресије. Наводно би списак бораца ускоро требало да стигне у Подгорицу, после чега би уследила хапшења по потерници и изручење Приштини. У ратним сукобима 1998/99. погинуо је 41 војник из Црне Горе, док се приближан број црногорских цивила води као нестао.

 

Извор: Новости.рс/ Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ