loading...
Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Лек који користимо изазива ИНФАРКТ и МОЖДАНИ УДАР! Српски лекари ЗАБРИНУТИ!

Фото: Pixabay.com

Постоји сумња да је овај лек повезан са оштећењем јетре, а пријављени су случајеви плућног крварења, инфаркта, можданог удара, а сви лекари у Србији позвани су да пријаве нежељене ефекте код својих пацијената

Здравствене власти упозориле су на озбиљне ризике лека чије је генеричко име “алемтузумаб”, а користи се у лечењу оболелих од мултипле склерозе, да може да изазове инфаркт, мождани удар, упалу јетре, али и крварење у плућима.

Ово упозорење стигло је из Европске агенције за лекове српској агенцији, која је одмах упутила писмо свим здравственим радницима да поведу рачуна при примени тог лека. Он се користи у Србији, још се не издаје на лекарски рецепт, а недавно је завршена клиничка студија у којој су учествовали пацијенти из Србије, али на срећу како преносе стручњаци нико од њих није имао тако тешке нежељене реакције.

У Министарству здравља потврђују да је стигло упозорење у вези са применом тог лека, као и да се у Србији стално прате све информације у вези са дејством лекова како би лекари у земљи били благовремено обавештени о свакој, па и најмањој промени, па тако и за овај медикамент чија је активна супстанца “алемтузумаб”.

– Писмо здравственим радницима, које се објављује на сајту Агенције за лекове и медицинска средства Србије, представља стандардну процедуру упозоравања стручне јавности о свему што има везе са лековима, њиховом квалитету, безбедности, ефикасности. Министарство води рачуна о свима у здравственом систему-пацијентима и здравственим радницима – наводе у министарству.

Истовремено, у том писму, између осталог, стоји да Европска агенција за лекове спроводи процену односа користи и ризика примене лека “алемтузумаб” у терапији мултипле склерозе и након што су забележени нови случајеви озбиљних кардиоваскуларних нежељених реакција, као и аутоимунског хепатитиса или упале јетре, до завршетка ове процене лечење нових пацијената сме да се започне само код одраслих пацијената са такозваном репласно-ремитентном мултиплом склерозом, односно чији се симптоми понављају, а не реагују на лечење применом барем две друге терапије.

Такође, како се наводи у писму, постоји сумња да је овај лек повезан са оштећењем јетре, а пријављени су случајеви плућног крварења, инфаркта, можданог удара, а сви лекари у Србији позвани су да пријаве нежељене ефекте код својих пацијената.

Професорка др Јелена Друловић, неуролог у КЦС и један од највећих стручњака за мултиплу склерозу, потврдила је да је стигло упозорење у вези са применом тог лека, као и да су лекар упознати да медикамент може да изазове поменута нежељена дејства.

– Тај лек је код нас регистрован, још се не добија на рецепт, то јест пацијенти га плаћају, али је врло ефикасан. Неколико година је већ у употреби, а код нас је рађена клиничка студија у вези са његовим дејством и ниједан пацијент није имао озбиљне реакције, осим у вези са функцијом штитне жлезде. Наравно да ћемо поступити као што стоји у упозорењу за тај лек, али пацијенти нека не брину јер су њихови лекари упознати са тим информацијама и знају да реагују у складу са појавом нежељених дејстава. Наравно, потребан је опрез – објаснила је др Друловић.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbijadanas.com/Курир

Loading...
loading...