Свет Србија

ИЗВЕШТАЈ О СРБИЈИ ОГОЛИО ЕУ! Брисел је коначно открио своје намере, нема наставка док не кажемо „ДА“!

Нови извештај европске комисије о Србији потврдио лицемерје Брисела. Напредак условљен споразумом са Албанцима, који они одбијају.

Србија би, без трунке своје кривице, могла бити заустављена на европском путу и то због тога што Приштина упорно блокира дијалог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај парадокс практично произилази из новог извештаја Европске комисије о напретку наше земље, објављеног у среду, а у којем се као кључ за врата чланства Србије у ЕУ крупним словима наводи нормализација односа, односно хитно постизање правно обавезујућег споразума са косовским Албанцима. А он није ни на видику, јер је тај процес месецима закочен због сталних једностраних потеза и провокација Приштине.

По многима, и оштрији тон у овогодишњем извештају у многим другим областима, од правосуђа до слободе изражавања, управо има циљ да се Београд натера да испуњава жеље косовских Албанаца. Нема назнака ни да ће се ова апсурдна ситуација, у којој је Београд талац политике Приштине, ускоро променити.

Председник привремених институција у Покрајини Хашим Тачи у четвртак је још једном поновио да таксе неће бити повучене, што је предуслов да би се поново село за преговарачки сто. Он је отишао и корак даље и забио још један ексер у ковчег дијалога, рекавши да неће дозволити формирање Заједнице српских општина. Премијер привремених институција Рамуш Харадинај такође је остао при старом услову – тарифе на овдашњу робу остају све док Србија не призна Косово.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да се ЕУ понаша као НАТО 1999. према Србији, а са циљем да се наша држава натера да призна Косово:

– Београд то неће да уради и због тога се налази под разним притисцима, од тога да нам коче интеграције до тога да нас оптужују за недостатак демократије. Да смо којим случајем испунили све што су Приштина и њени ментори тражили, одмах би нас прогласили за најдемократичнију земљу у Европи. Реч је о прљавим играма, чији је део и покушај присиљавања Србије да се дистанцира од Русије, јер ако бисмо се удаљили од Москве, не бисмо имали њихову подршку за одбрану КиМ. Циљ је да заврше процес окупације и отмице Косова од Србије и у тој функцији је и последњи извештај ЕК.

Сузана Грубјешић, генерална секретарка Европског покрета у Србији, каже нам да је очигледно да без решеног питања КиМ нема напретка у интеграцијама:

– Да смо испунили све услове ЕУ и у свим областима напредовали, а да је и даље остало нерешено питање Косова, Србија не би могла даље да настави у евроинтеграцијама. Све и да смо шампиони у владавини права, да смо све остало испунили, а да је остало нерешено питање Косова, ми не бисмо могли даље.

ГОЈКОВИЋЕВА: ИЗОСТАВИЛИ УПАД У РТС

Шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици уручио је јуче председници парламента Маји Гојковић годишњи извештај ЕК о Србији. Гојковићева је приметила да у извештају има доста политичких оцена, да се помиње Савез за Србију који није парламентарна странка, као и да се не може сложити да су протести у Србији били потпуно мирни, како је наведно у документу, напоменувши да није констатован упад у РТС.

Извор: Новости; Д.К.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ