Регион

МАЛО ЉУДИ СЕ СЕЋА ОВОГ ХЕРОЈА: Легендарни боксер устао против признања Косова, убрзо је убијен пред камерама усред Подгорице

На данашњи дан 2011. убијен је подгорички боксер Александар Саша Пејановић, репрезентативац СРЈ и СЦГ.

Пејановић је био актер једног од најпознатијих случајева у коме су погажена нечија људска права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након уличних нереда због признавања независности Косова, полиција га је брутално тукла и малтретирала, о чему је извештавао и УНХЦР.

Пејановић је овоме јавно говорио, између осталог, и преко чувеног јутјуб снимка на којем је јасно упозоравао јавност да му је живот угрожен.

На Пејановића је пуцао комшија, полицајац Зоран Булатовић, који је одмах ухапшен.

Нападач је пришао Пејановићу док је седео на тераси кафића и испалио му хитац у груди.

Како је саопштено из Клиничког центра Црне Горе у Ургентни центар Пејановић је довезен у 14.35 часова са повредом грудног коша ватреним оружјем, без знакова живота.

– И поред предузетих мера реанимације лекари су констатовали смрт у 14.55 часова – наводи се у саопштењу.

Пејановић је јавности постао познат када је ухапшен због нереда на демонстрацијама против признања независности Косова у октобру 2008. године.

Након 20-так дана од демонстрација Пејановић се сам предао полицији где је у „бетоњерци“ претучен.

Од тада је, по приватној тужби Пејановића, покренут процес против полицајаца који су осумњичени за његово малтретирање и пребијање.

Полицајце Ивицу Пауновића, Милана Кљајевића, Миланка Лековића Основни суд је осудио на затворске казне, да би Виши суд недавно укинуо ту пресуду.

Полицајци Бојан Радуновић, Добривоје Дјуричић и Горан Станковић тада су ослободјени кривице.

Пејановић је био бивши боксерски репрезентативац и до 2006. године полицајац, док није добио отказ, јер је наводно у казину хотела Црна Гора физички напао једног од запослених.

Пејановић је након хапшења 2008. године више пута тврдио да му је безбедност у Црној Гори угрожена и једно време је живео у Србији.

Извор: Ало.рс/Д.Н.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ