Србија

ПУТИН СПРЕМАН ДА УЂЕ СА ВОЈСКОМ НА КОСОВО: Русија се укључила у игру, све опције су отворене, а Србија је у ОПАСНОСТИ!

Ако нас Србија позове, Русија је спремна да војно интервенише и заузме север Косова. Јасну, гласну и директну поруку, чија је ово суштина, изрекао је Константин Косачов, један од најближих сарадника руског председника Владимира Путина.

Први човек међународног комитета Думе познат је као један од најтврђих руских политичара по питању односа са Западом, али и човек који дословно преноси Путинове ставове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о Косову у интервјуу за руски Радио ФМ, Косачов је поручио да Русија може да пружи подршку Србији у осигуравању безбедности у региону ако добије захтев од Београда.

– Власти Србије ће морати да одлуче да очисте последице погрешних потеза Запада, по том питању не искључујем могућност сарадње са властима Русије ако добијемо одговарајући захтев. Због подстицања сепаратизма, сада се на КиМ одвијају ружне специјалне операције против Срба – рекао је Косачов у интервјуу који су пренеле све агенције.

Он је поновио да је управо одлука Запада да незаконито призна одређене територије Југославије довела до грађанског рата у земљи и да приштинске власти сада воде политику претварања мултиетничке у моноетничку територију, која се касније може ујединити са Албанијом.

– Запад не охрабрује косовске власти да крену у сукоб са Србијом, али Косово је већ изашло ван контроле западних покровитеља. То је изузетно опасна ситуација – рекао је Косачов, подсећајући и да је Русија с великим огорчењем примила вест о незаконитом хапшењу и пребијању свог дипломате Михаила Красношчекова на Косову.

Оштра реакција Косачова и порука која не оставља нимало сумње на шта и на кога се односи (у дипломатским круговима потврђено нам је да је руски политичар у ствари пренео поруку Путина да ће реаговати и војно у случају потребе и ако Србија затражи помоћ) само се надовезала на оно о чему је наш лист писао пре две дана. Тада смо објавили поуздану и из неколико извора проверену информацију да је Путиново директно упозорење испоручено Харадинају дипломатским каналима, уз реаговање појединих западних земаља и чврсту реакцију Србије, утицало да се након упада РОСУ у српске општине брзо смири ситуација која је претила да у потпуности измакне контроли.

Да се Русија озбиљно укључила у игру, сведоче и речи које је у дану упада РОСУ на север Косова изговорио председник Србије Александар Вучић:

– Сада се једна велика сила, Русија, укључила у то, и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати и немали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас – навео је Вучић.

Имамо велике планове за будућност руско-српских односа и можемо да очекујемо велики напредак у будућности, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и поручио да, без обзира на изазове, постоје велике шансе да Русија оснажи своје економско присуство у Србији.

– Русија има могућност да шири свој економски утицај, томе тежимо и морамо брзо да постигнемо циљеве. Имамо политичку стабилност, ту су и други услови који нас инспиришу да решимо све међународне изазове, да растемо у наредних неколико година, што ће се одразити и на наше односе са Србијом – рекао је Чепурин.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да се Руси очекивано саосећају са Србима изложеним насиљу на КиМ:

– Насиље против голоруких цивила натерало је Москву да стане уз Србију. Ово је значајна порука после дивљања приштинске полиције, то се уклапа у став и принципијелну одлуку Русије да одлучно подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Љубан Каран, потпуковник КОС у пензији, сматра да руски председник није усамљен када је у питању снажна подршка Србији, те да и други високи функционери Русије имају идентичан став.

– Запад жели да изврши притисак на Србију да приступи НАТО. Србија има циљ да по сваку цену очува војну независност, а руска помоћ је важна у тренуцима кад су провокације драстичне и сурове и не наилазе на осуду великих западних сила. Изостала је реакција међународних институција које они контролишу, Кфора и Унмика, па је ова подршка веома значајна.

Генерал Владимир Лазаревић истиче да је сарадња Србије и Русије драстично побољшана у односу на деведесете.

– Ово што је рекао Косачов озбиљне су речи. Највећи број нас је очекивао такву поруку, она је дошла у право време, и то је доказ да Србија није у ситуацији као пре 20 година, то јест, сама против свих, сада је моћна држава наклоњена нама. То је политичко охрабрење да Србија настави да штити националне интересе, пре свега, Србе који су угрожени на КиМ.

Извор: Српски телеграф/Ало.рс/Д.Н.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ