Србија

ОД ДАНАС СТУПА НА СНАГУ НОВО ПРАВИЛО: Нема више плаћања у кешу уколико ВАМ ЈЕ РАЧУН ВЕЋИ ОД ОВЕ ЦИФРЕ

Министар финансија Северне Македоније Драган Тевдовски оправдао је рестрикције у плаћању готовином потребом заоштравања борбе против сиве економије у тој земљи.

Од данас је у Северној Македонији на снази забрана плаћања готовином у износима већим од 500 евра, односно у протвредности 30.700 македонских денара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уместо „кеша“ купци роба и услуга у вредности већој од споменутог износа могу користити искључиво картице и плаћање преко рачуна у банкама.

Споменуто ограничење је унето у Закон о спречавању прања новца и финансирању тероризма Северне Македоније који је ступио данас на снагу.

– Сива економија практично је плаћање на црно, чиме се оштећују сви грађани. Како би сузбити ту појаву, морали смо додатно снизити лимит за плаћање у готовини – упозорио је Тевдовски, подсетивши да је Влада почетком текуће године преполовила износ допуштеног плаћања у готовини са две на хиљаду евра.

Тевдовски је оценио да је и претходно ограничавање плаћања у готовини дало резултата, те да су институције државе и финансијског система у примени споменутог решења показале да су у стању да га спроводе.

Ново смањење плаћања готовином, додао је, држава је најавила почетком године и сада га само спроводи.

Критичари оваквог начина борбе против сиве економије у Македонији указују на чудну одлуку да се из примене заданих ограничења промета готовином изузму организатори игара на срећу.

Упозоравају и на чињеницу да је у већини земаља ЕУ чија правила Северна Македонија настоји да усвоји на путу жељене интеграције у Унију, плаћање у готовини ограничено на износ од 10 хиљада евра.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbijadanas.com/ новац.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ