Србија

ПАЛА ОДЛУКА О ГЕЈ БРАКОВИМА! Нови закон шокираће Србе! Многи неће бити спремни на овакве тектонске промене!

У преднацрту грађанског законика детаљно појашњено.

У Србији две особе истог пола и даље неће бити у могућности да склопе брак, али ће им бити призната имовинска права из ванбрачне заједнице. То, наиме, предвиђа најновија верзија Преднацрта грађанског законика (ГЗ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Преднацрт ГЗ не предвиђа могућност склапања брака за истополне партнере јер то није у складу са Уставом, који предвиђа да се „брак закључује на основу слободно датог пристанка мушкарца и жене пред државним органом“ – прецизирала је професорка Олга Цвејић Јанчић, један од аутора Преднацрта.

Због тога би, како је истакла, пре промене Устава признавање права на склапање брака особама истог пола представљало његово директно кршење.

– Међутим, за разлику од претходне две верзије, трећом верзијом Преднацрта предвиђено је признавање имовинских права која произлазе из заједнице живота две особе истог пола јер је предефинисана ванбрачна заједница – напоменула је Цвејић Јанчић.

По најновијој дефиницији, ванбрачна заједница је „трајнија заједница живота два лица различитог или истог пола (ванбрачни другови) између којих не постоји брачна сметња крвног сродства и ниједан од њих се не налази ни у браку нити у заједници живота са неким другим лицем“.

Према речима професорке Цвејић Јанчић, то значи да се признају ограничена дејства животних заједница истополних партнера, као што је право на заједничку имовину, на међусобно издржавање и право на закључење имовинског уговора којим би уредили међусобне имовинске односе, попут брачног уговора, који је такође дефинисан Преднацртом ГЗ.

Међутим, како је напоменула, овим решењима није искључена могућност да се посебним законом, уколико дође до промене Устава, легализује право на склапање брака две особе истог пола и признају сва правна дејства која из тога произилазе, односно која су призната супружницима.

Ништа ни од признавања црквеног брака

У најновијој верзији Преднацрта ГЗ одустало се и од црквене форме закључења брака, који би био признат као и онај закључен пред матичарем. И у овом случају ограничења поставља Устав Србије, који предвиђа да се брак склапа пред надлежним државним органом.

– Склапање брака у верској форми је дозвољено, било пре било после склапања грађанског брака, али брак склопљен само у црквеној форми не би имао дејства – нагласила је Цвејић Јанчић.

Фото: Pixabay.com

Извор: Е. А. – Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ