Православље

ВЕРНИЦИ ДАНАС ПАЛЕ СВЕЋЕ И СТРЕПЕ ОД РЕЧИ ЈОВАНОВИХ! Ово данас МОРАТЕ урадити ако желите ЗАДРАВЉЕ и СРЕЋУ

Фото: Pixabay.com

Црква и верници обележавају важан дан

Српска православна црква и верници данас обележавају дан Преподобног Јована Ветхопешчерника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Породица преподобног Харитона у Палестинској пустињи близу Јерусалима називала се Ветхом Лавром, јер би подигнута пре других лавра. У тој Ветхој Лаври подвизавао се овај преподобни Јован.

Од младости рањен божанском љубављу, он се приљуби уз Бога, по речи псалмопевца: Мени је добро приљубљивање уз Бога (Пс. 72, 28). Презревши ништавне сласти овога света и гордост, он се уклони из своје домовине, узе крст монашког живота и оде у туђу земљу Господа ради, Који је од рођења Свог био туђинац на земљи и све до смрти није имао где главе склонити.

А кад дође у Јерусалим он се поклони светим местима, па онда оде у Ветху Лавру блаженог Харитона. И ту се удостоји свештеничког чина због свога врлинског живота. Јер он беше подражатељ древних подвижника: обуздавши телесне страсти великим уздржањем, и посвуноћним стајањима на молитви, и сећањем на смрт, и разноврсним умртвљивањем, он веома испосни своје тело, и постаде земаљски анђео у телу. Пошто дуго поживе и потпуно угоди Богу, он се пресели ка Господу, а свети Анђели му на рукама својим однеше душу у нестариву обитељ небеску.

Преподобни Јован се назива Ветхопештерник уместо Ветхолавриот, зато што је Ветха Лавра светог Харитона спочетка била разбојничка пештера, у коју разбојници дотераше везана светог Харитона. Али он на чудесан начин би одрешен, и разбојници изненадно помреше од вина отрованог змијиним отровом. Одрешен, он нађе у пештери много злата, и прво у тој пештери устроји цркву, и сабра братију. Потом изнад пештере сагради обитељ.

А пошто преподобни Јован проведе живот у тој старој пештери, служећи у пештерској цркви, он због тога и би прозван Ветхопештерник (или Старопећиник). Преподобни Јован поживе и упокоји се у осмом столећу.

Према народим обичајима данас треба избегавати свађе, даривати вољене особе и поспремити кућу.

Фото: Pixabay.com

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ