Спорт

БЕЗ ПАЖЊЕ И ПОДРШКЕ ЗБОГ ЗЕМЉЕ ИЗ КОЈЕ ДОЛАЗИМ: Овакво признање је дошло неочекивано од Новака! „Не плачем над својом судбином…“

Било му је барем двоструко теже.

Новак Ђоковић ће такмичење у другој недељи турнира почети у понедељак сусретом против Немца Јан Ленарда Штруфа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само једном је први тенисер света играо против Немца, било је то у 2017. на турниру у Дохи када је Новак славио у два сета, али сада је друга прича, Гренд слем турнир и осмина финала.

Немац је ове сезоне имао полуфинале у Оукленду, четвртфинале Барселоне и четврту рунду Индијан Велса, а овде је после пет сетова кући послао Борну Ћорића.

Све је то разлог за опрез, Новак је признао да је гледао делове меча између Штруфа и Ћорића и да је свестан квалитета следећег противника.

“Гледао сам меч са Ћорићем, био је изузетно напоран, узбудљив, напет. Ћорић је сервирао за меч, такви мечеви су стварно изврсни за гледање, али сам сигуран да је то за Борну био болан пораз. Штруф је показао и менталну чврстину у тренуцима када се ломио резултат. Имао је неколико гемова где је сервирао и где је Ћорић имао брејк лопте, када је погађао винере. Сервис је, уствари, његово највеће оружје. Висок је, доста снажан, тенисер који се ослања много на сервис, стоји врло близу основне линије. Нема проблем да изађе на мрежу, тражи да чим добије краћу лопту искористи прилику и изађе на волеј, да што пре поен заврши”, анализира Новак игру Штруфа.

Каже да не очекује да ће Немац било шта мењати и за наредни меч.

“Верујем да ће сличну тактику применити и против мене. Додуше, ја ћу се потрудити да мало боље заштитим ту основну линију. Верујем да ће бити агресиван, да ће излазити на волеј и сервирати, играти сервис-волеј што није типично данас. Немамо много тенисера који то раде, нарочито не на шљаци. То га чини посебним и дефинитивно је један од кључева победе над њим добар ретерн”, додао је Ђоковић.

Није новак причао само о тенису, већ и о неким стварима које немају везе са тим. Упитан шта воли од јела и да ли кува, имао је спртеман одговор.

“Свако воће! То ми је омиљено јело. Да ли кувам? Не, дакле све што иде без кувања. Сирово воће, не треба да се кува. Не волим да кувам, већ да спремам свеже салате, чија пудинге и овсене каше. Нешто што је лежерније, то спреман драге воље и за децу и за све укућане. Кување остављамо неком другом”.

Недавно је хрватски тенисер Иво Карловић рекао за Новака да би га сматрали најбољим свих времена само да није из Источне Европе. Новак је упитан колико је осећао ту другачију врсту третмана од стране тениских званичника и медија уопште.

“Чињеница је да сам имао други третман. Данас је вероватно другачија ситуација зато што сам својим резултатима заслужио више пажње и поштовања. Можда и од интернационалних медија и целокупног спортског света, али чињеница је да сам, вероватно због земље из које долазим и тог дела света, имао мање пажње и подршке. То ме је некако мотивисало. Не причам вам сад ово да се жалим и плачем над својом судбином, напротив, баш ми је драго што је све тако било. Дозволило ми је да крочим на пут који ме је довео до ове позиције”, јасан је Ђоковић.

Додао је да се свим силама трудио да тенис остане у најоштријем фокусу и то је био начин како да дође до врха

“Последњих 15 година моје каријере погледаш и видиш како се све манифестовало. Оно што је мени било најбитније је да извучем највише снаге и мотивације да победим тениски меч и да направим изврсну каријеру. У томе сам успео. Све остале је споредно, то су саставне ствари мог карактера и бренда. Цео мој тим учествује у изградњи једног бренда, трудили смо се да у поседњих десетак година изградимо један бренд који има своје вредности и неке карактеристике које сутра може да препозна спонзор који ће ми постати партнер у животу, што је случај данас са Лакосотом и Хедом, највећим спонзорима које имам. Не жалим и стварно не мислим да сам у неком дефициту нити са спонзорима нити са било чим. Ствари су баш онакве какве треба да буду”, закључио је Ђоковић.

Извор: Б92/С.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ