Србија

ЦЕЛА СРБИЈА ПОПЛАВЉЕНА! ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА! Ситуација је СТРАВИЧНА, ови делови земље су ТОТАЛНО паралисани!

Јака киша која непрестано пада блокирала је улице Чачка, јер одводи површинских вода не могу да приме ту количину падавина.

Начелник Штаба за ванредне ситуације у Чачку Братислава Зечевића рекао је да је највећи проблем у Трнави, Слатини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У Атеници Улица 66 је пуна, била је и непроходна али за сада нема поплављених домаћинстава јер људима дотерујемо дзакове. Улице по целом Чачку су пуне а реке су у порасту и Трнавска и Атеничка, а како јављају председници савета месних заједница нема нигде већих проблема“, каже Зечевић.

Због велике количине воде шахте су се подигле и у Булевару Танаска Рајића, код Поште у Љубићи и код школе Танаско Рајић.

Према извештају Хидрометеоролошког завода кише ће падати до 14:00 сати. Иначе, Путеви Србије саопштили су да је обустављен саобраћај на старом путу Чачак – Краљево.

Киша која јаким интензитетом пада без престанка од раних јутарњих сати изазвала је изливање бујичних водотокова у горњем Драгачеву. Према речима председника општине Миливоја Доловића најкритичнија ситуација је у месним заједницама Доњи и Горњи Дубац, Глог, Вича, Милатовићи, Каона, Котража, Вучковица, Рти и у делу Гуче.

„Дошло је до изливања потока Горушица у насељеном месту Вича и ту смо већ евакуисали једно домаћинство, а у току је евуакуцаија још 15 кућа. Вучковачка река такође прети да се излије. Све екипе су на терену, као и грађевинске машине.

Постоји реална опасност да ће ако киша настави да пада овим интензитетом, вода однети и мостове у селима Доњи Дубац и Глог“, казао је први човек општине Лучани и додао да ће у овим месним заједницама највероватније бити проглашено ванредно стање.

Према његовим речима у доњем делу Драгачева киша још увек не пада а река Бјелица је за сада мирна.

Село Вича, у општини Лучани, скоро потпуно је под водом, јавља репортер ТВ Прве. Спасилачке екипе су на терену, али није сво становништво села евакуисано.

Спасилачке екипе са механизацијом од раног јутра су на терену, јавља репортер ТВ Прве који је изјавио да је „шокиран призором који је затекао“. Директор градске службе за спасавање изјавио је да и поред пристигле механизације и спасилачких тимова мало тога може тренутно да се уради да се прилив воде заустави.

Председник општине Лучани каже да је неколико села под водом. Према његовим речима, јака киша почела је да шпада око пет часова јутрос, а наредба за евакуацију издата је у 6:30, међутим, није сво становништво евакуисано.

На снимцима ТВ Прве се види огромна количина воде која је поплавила цело село. Ушла је и у куће. Затворен је пут Луча – Лучани, као и државни пут ка Краљеву. Тако су се током ноћи и јутра у поморавском селу Сирча излили бујични потоци, па је око стотину домаћинстава потпуно под водом, као и воћњаци, баште, пластеници и неколико десетина хектара плодних ораница.

Извор: Ало.рс/М.Ч.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ