Србија

ПОПЛАВЕ ПОНОВО УДАРАЈУ НА СРБИЈУ: РХМЗ за данас и сутра изнео нове стравичне прогнозе! Спрема нам се провала облака и ТОТАЛНИ ХАОС!

Ванредна ситуација је проглашена након што су се излиле све три велике реке, Рашка, Трнавица и Јошаница

НОВИ ПАЗАР

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ванредна ситуација је проглашена након што су се излиле све три велике реке, Рашка, Трнавица и Јошаница.

На територији града Новог Пазара проглашена је ванредна ситуација због високог водостаја реке Рашке, одлучио је градски Штаб за ванредне ситуације после обиласка терена на коме су ангажоване све екипе и механизација. Оцењујући да је водостај реке Рашке највећи још од поплаве 1979, градоначелник Нихат Бишевац казао је да су лева и десна обала реке Рашке угрожене и да су све екипе на терену.

ОВО ИДЕ ПОД КРАЉЕВО

– Имао сам три краве, само је једна преживела. Две су негде под водом. Кућа је уништена, њиву више немам и сад је само питање шта ће остати када се вода повуче – каже Наталија Милентијевић из Рибнице код Краљева, која је поред Сирче најтеже погођена поплавама.
Породица Предрага Аксентијевића из Сирче живи од пољопривреде, а водена бујица однела му је сва три пластеника. Пет и по хектара ораница је под водом.

Ништа ми није преостало него и ја да се бацим под ову воду. Све што сам засејао уништено је. Боље да нисам жив. Нека жута вода је наишла од потока, сливала се с брда, нисмо могли да се одбранимо – каже он.

ЕВАКУИСАНА ДЕЦА ИЗ ВРТИЋА

Због обилне кише у делу општине Коцељева излила се Расница, притока Тамнаве. Вода је поплавила вртић, фабрике чарапа и обуће у индустријској зони, као и куће у насељу Подбаре. Деца из вртића су евакуисана, као и становништва са угроженог терена. Вода је однела два мостића, а поједине улице у варошици су блокиране.

У Краљеву, Книћу, Трстенику, Лучанима, Ивањици, Ариљу и делу Врњачке Бање на снази ванредна ситуација

У року од три сата у Краљеву и Книћу пало је између 80 и 120 литара кише по квадратном метру

Поплаве су поново удариле на Србију. Далеко од тога да је ситуација критична као 2014, али угрожена подручја су Чачак, Гуча, Горњи Милановац, Гружа и Нови Пазар, док је ванредна ситуација проглашена у Краљеву, Трстенику, Книћу, Ариљу, Ивањици, Лучанима, Сремској Митровици и на делу територије Врњачке Бање.

ЛУЧАНИ

У месту Драгачево дошло је до изливања реке Бјелице (достигла је 330 центиметара и даље је у порасту), која је потопила око 100 кућа, фудбалски стадион и средњу школу, а ученици су на време евакуисани. Падавине су изазвале и изливање бујичних водотокова у горњем Драгачеву.

– Најкритичнија ситуација је у месним заједницама Доњи и Горњи Дубац, Глог, Вича, Милатовићи, Каона, Котража, Вучковица, Рти и у делу Гуче – рекао је Миливоје Доловић, председник општине Лучани.

Он је навео да се Горушица излила у насељеном месту Вича, у којем је у току евакуација око 15 домаћинстава.

– Вучковачка река такође прети да се излије. Постоји опасност да ће, ако киша настави да пада овим интензитетом, вода однети и мостове у селима Доњи Дубац и Глог – казао је Доловић.

КНИЋ

Штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију на целој територији општине. Најтеже је у селима Доње Груже, куће и стаје су под водом, неколико породица је евакуисано, а поплављено је више од 1.200 хектара. Поплављена је и трафостаница, па је и 200 домаћинстава остало без електричне енергије.

– У току је евакуација становника из села Пајсевић, а још скупљамо информације са терена из 33 месне заједнице – рекао је јуче пре подне председник општине Мирослав Николић и додао:

– Водостај је значајно опао од првих јучерашњих бујица, али нас брине прогноза за данас и сутра јер је земља презасићена водом.

Како каже, због бујичних вода које су се слиле са Гледићких планина, Рудника и Котленика односећи све пред собом, причињена је велика материјална штета не само у домаћинствима, него и на путној инфраструктури, атарским путевима, мостовима и водоводима.

КРАЉЕВО

– На територији града Краљева у ноћи између недеље и понедељка пала је огромна количина кише. За свега три сата пало је 84 литра по квадратном метру. У таквим ситуацијама, веома је тешко реаговати и спречити поплаве. Штаб за ванредне ситуације заседао је јуче ујутру, све машине су биле цео дан на терену. Са Гораном Пузовићем, директором „Србијавода“, договорили смо се о даљим активностима и мораћемо да направимо процену штете, која уопште није мала. Евакуисали смо један аутобус који је био заробљен на магистралном путу Краљево-Крагујевац и сви људи из тог аутобуса су одведени на безбедно. Вода је ушла у подруме и дворишта појединих кућа и 14 пумпи је у погону како би избациле воду – навео је Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

НЕМА ЖИВОТНО УГРОЖЕНИХ

Предраг Марић, начелник сектора за ванредне ситуације, рекао је да је у Тутину и Новом Пазару било неколико евакуација.

– Нема угрожених људских живота, али морамо да будемо са људима на терену док ово не прође – рекао је Марић.
Како каже, ради се о огромној количини воде која падне за кратко време и онда канализација не може да то повуче. Вода уђе у дворишта, подруме, угрожени су путни правци, много је одрона и клизишта, упозорио је Марић.

– Све локалне самоуправе су упозорене, мониторинг траје 24 сата и све екипе су на терену – рекао је он.

Србијаводе“ су у понедељак увеле ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, а најтежа ситуација у току јучерашњег дана била је у Книћу и Краљеву. Друмски и железнички саобраћај је заустављен на појединим деоницама у Србији, а најављене падавине до краја недеље прете да погоршају ситуацију и у другим деловима земље.

– Прати се ситуација, све службе сектора за ванредне ситуације МУП-а, „Србијавода“ и сви локални штабови су заједно, у комуникацији смо и предузимају се све мере како би се заштитила имовина и превазишла ова тешка ситуација – рекао је Горан Пузовић, директор „Србијавода“.
До петка ћемо, према прогнозама РХМЗ-а, имати озбиљне падавине у Србији, а како каже Пузовић, проблем може да направи подизање нивоа река у централној и западној Србији, као и у свим брдско-планинским подручјима у којима има бујичних токова.

ПРОГНОЗА

УТОРАК

Киша (могућност падавина 90 одсто)

СРЕДА

Киша (могућност падавина 80 одсто)

ЧЕТВРТАК

Разведравање (могућност падавина 20 одсто)

ПЕТАК

Ведро и сунчано (могућност падавина 10 одсто)

СУБОТА

Топло и спарно (могућност падавина 10 одсто)

НЕДЕЉА

Ведро и сунчано (могућност падавина 10 одсто)

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ