Србија

Стравично! ПРОДАО ЋЕРКУ ЗА 500 ЕВРА! Ценкао се, па уновчио дете! Након „куповине“, малолетницу одвео у Високо и урадио ово

Ужас!

Поднета пријава против тројице Рома из Добоја због „уговарања брака“. Терете се за трговину и обљубу детета млађег од 15 година

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управа за организовани и тешки криминалитет МУП РС поднела је пријаву Републичком тужилаштву РС против тројице Рома осумњичених за трговину дететом и обљубу детета млађег од 15 година!

Како се сазнаје, пријава је поднета против Алије Алића (51) из Добоја, који је суграђанину Мехмеду Босаку (47) продао своју малолетну ћерку, која нема ни 15 година!? Алић је ћерку продао како би ступила у ванбрачну заједницу са Мехмедовим сином Исметом Босаком (19).

Управо се Исмет терети за обљубу детета млађег од 15 година, јер је након „куповине“ малолетницу одвео на подручје Високог, где је с њом имао сексуалне односе.

– За осумњичене М. Б. и А. А. постоји сумња да су од 21. децембра 2018. до 12. јануара 2019. године на подручју Добоја извршили кривично дело трговина децом, док се лице И. Б. сумњичи да је 10. јануара 2019. године на подручју Високог извршио кривично дело обљуба са дететом млађим од 15 година – рекла је портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Извор близак истрази појашњава да је Алија Алић, без пристанка ћерке, са Мехмедом Босаком преговарао око њене продаје и ступања у ванбрачну заједницу. Преговори нису текли глатко и чак су се и ценкали. Алић је прво за своју кћерку тражио 2.000 КМ, али је на крају пристао да је прода за 1.000 КМ, колико му је Мехмед нудио. Занимљиво је и да су купопродају правдали ромском традицијом.

Индира Бајрамовић, председница Удружења жена Ромкиња „Боља будућност“ из Тузле, каже да апсолутно подржава истражне органе у процесуирању таквих случајева, наводећи да је то класично кривично дело и обичан трафикинг.

ЗАТВОР ДО 10 ГОДИНА

Према Кривичном законику РС, уколико се докаже кривица Алији Алићу и Мехмеду Босаку, за трговину дететом прети им казна од најмање осам, односно пет година затвора. С друге стране, Исмету Босаку за обљубу детета прети казна од 2 до 10 година робије.

– Подржавам такве акције полиције и захвална сам МУП-у РС што се ухватио укоштац с тим. То свакако треба законски казнити, да ти осумњичени послуже као пример осталима. Нажалост, такви случајеви се у БиХ и даље дешавају, али то није ромска традиција и против тога се треба борити свим снагама. Најгоре је то што је „младожења“ пунолетан, а она дете и јасно је да је то кривично дело – рекла је Бајрамовићева.

Она сматра да у конкретном случају о свему треба обавестити надлежни Центар за социјални рад, и позвати све институције, као и мајку девојчице да се укључе у решавање случаја.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Новости/Д.С.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ