Православље

„СВЕТИ СПАСЕ, СПАСИ НАШЕ ДУШЕ“ Данас славимо Спасовдан: Једну ствар никако НЕ СМЕТЕ да радите, ма колико желели!

Вазнесење Господње је слава Београда и заветина многих других места у Србији

Спасовдан је спомен на дан кад се Исус Христ вазнео на небо након што је завршио своју земаљску мисију. Том догађају, који се збио на Маслиновој гори код Јерусалима, присуствовали су Христови апостоли.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напослетку се јави кад њих 11 бехоше за трпезом и рече им: „Идите по свету и проповедајте јеванђеље сваком створењу. Онај који верује и покрсти се, спашће се, а ко не верује, осудиће се. А знаци онима који верују биће ови: Именом мојим изгониће ђаволе и говориће новим језицима“. И изведе их на поље и подигавши руке, благослови их и одступи од њих, узносаше се на небо и седе Богу с десне стране – пише у јеванђељима.

Васкршњим поздравом „Христос васкрсе – ваистину васкрсе“ православни верници поздрављају се све до Спасовдана.

Спасовдан је један од седам највећих светковина посвећених Господу Исусу Христу. Покретног је датума и обележава се у шести четвртак након Васкрсу илити четрдесети дан по васкрсењу Христовом. У црквеном календару обележен је црвеним словом и спада у ред заповедних празника који славе сви верници.

Спасовдан је слава Београда и Чачка, али и заветина многих других места.

За Спасовдан као крсну славу коље се јагње и спрема се цицвара. Наши стари нису пили млеко од Нове године до Спасовдана. Такође су веровали да на тај дан мушкарци не треба да се брију, жене да се умивају, а деца да се купају, па то нису тог дана ни чинили.

На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године. На тај дан богатији су после одласка у цркву позивали госте на ручак, а мање имућни су настављали дружење испред цркве где се народ окупљао и веселио.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ